Annons:

STATLIGA TJÄNSTER FLYTTAS FRÅN VIMMERBY

Djursskyddsavdelningen som varit stationerad i Vimmerby kommer att flyttas till Kalmar. Foto: MostPhotos

STATLIGA TJÄNSTER FLYTTAS FRÅN VIMMERBY

I många år har Länsstyrelsen haft en del av djurskyddsavdelningen stationerad i Vimmerby. Nu ska tjänsterna flyttas ned till Kalmar. Förhandlingar har inletts.
– Det är det enda lokalkontoret vi har och det handlar bland annat om arbetsmiljön, säger Karin Bergman på Länsstyrelsen.

Annons:

Diskussionen om statliga jobb på landsbygden har vuxit allt starkare på senare tid och regeringen har satsat en hel del på att utlokalisera myndigheter till mindre kommuner och att starta upp så kallade servicekontor.

Länsstyrelsen i Kalmar gör nu helt tvärtom och flyttar flera tjänster från Vimmerby till Kalmar. I många år har en del av djurskyddsenheten varit stationerad i Vimmerby. Tidigare har fyra personer utgått från Vimmerby, för närvarande är det två.

– En förhandling pågår kring det. Det är lite olika skäl som vi inte kan gå in på. Det är det enda lokalkontoret vi har i länet och det handlar om arbetsledning och arbetsmiljön bland annat.

 Ingen kontakt med hyresvärden

Bergman tar även upp problem med samordningen, informations- och personalsäkerheten som faktorer bakom flytten. Vad det är som inte upplevs säkert i den lokal som Länsstyrelsen hyr av Skogsstyrelsen i dag vill hon dock inte gå in på. Fastighetsägaren Micael Glennfalk har inte fått någon information från Länsstyrelsen. 

– Vi har inte pratat med vår hyresvärd Skogsstyrelsen än så jag vill inte gå in på det. De främsta skälen är arbetsmiljön och vi bedömer att det inte går att lösa det. Vi har gjort en skyddsrond och en säkerhetsrond.

När är tanken att tjänsterna flyttas?

– Vi har kontrakt fram till sommaren och har inte satt något datum. Det är inte beslutat än, utan förhandling pågår.

Finns det något som kan gör att ni ändrar er?

– Inte just i det här ärendet. Längre fram har vi tankar om att öka vår närvaro i länet och då ska det gälla alla verksamheter. Det kan handla om kontorsplatser någonstans i norra länet till exempel, men i så fall är det något som gäller samtliga verksamheter.

 Vill utöka närvaron i länet

Bergman säger att Länsstyrelsen vill utöka sin närvaro i länet.

– Det finns ett jättebehov av det. Den tanken löper parallellt med detta, med de taktar inte i tiden. Av olika orsaker ser vi att vi behöver lägga ned de här kontorsplatserna, men samtidigt kommer vi titta på hur vi kan finnas mer i länet. Det finns många vinster med att finnas ute i länet och jag ser ingen motsättning i det här.

Finns det någon ekonomisk aspekt i detta?

– Nej, det handlar om arbetsmiljöproblemen. Det är svårt att leda på arbetet på distans och merparten av medarbetarna sitter i Kalmar.

Kan du gå in mer på de arbetsmiljöproblem som ni identifierat?

– Jag kan inte gå in på det riktigt.

Har ni tittat på andra lokaler?

– Inte direkt i det här fallet, utan då vill vi titta på hur vår närvaro ska se ut i ett större perspektiv.

 "De andra skälen väger tyngre"

Även om djurskyddshandläggarna flyttas till Kalmar finns förstås en mängd gårdar kvar i den norra delen av länet som fortfarande måste kontrolleras löpande.

– Det var ett skäl att vi lade kontoret i Vimmerby och det är en aspekt, men de andra skälen väger tyngre. Vi har ingen annan verksamhet som är utstationerad och vi är ett långt län och reser mycket.

Kommer ni hinna med lika många kontroller nu när restiden ökar rejält?

– Ja, vi ska uppfylla vårt ansvar och åtagande.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt