Annons:

Jakt införs på gråsäl i Östersjön

Licensjakt på gråsäl införs i hela Östersjön.

Jakt införs på gråsäl i Östersjön

Från och med den 20 april till 31 januari 2021 tillåts Licensjakt på gråsäl i hela Östersjön. Enligt beslutet från Naturvårdsverket får 2 000 gråsälar skjutas under perioden.

Annons:

Det är första gången som licensjakt tillåts på gråsäl i Sverige. Jakten får ske i alla län som har kust mot Östersjön från Norrbottens län ner till Skåne län. Naturvårdsverket uppskattar att det finns mellan 47 500 till 63 000 gråsälar i Östersjön och därför anser de att det finns utrymme att beskatta arten på 2 000 individer.

Anledningen till att det införs licensjakt på gråsäl är att gråsälen gör skador på fiskeredskap, på fångstredskap och bidrar till minskad fångst.

Jakten får göras från land, från is, stillasittande i båt och med godkända fångstredskap. Innan jägare kan skjuta säl ska de anmäla jakten till Naturvårdsverket och följa de restriktioner om provtagning av de individer som fälls.

I Kalmar- Gotland -Blekinge och Skåne län får 25 individer skjutas från och med 1 september till 31 januari eller fram tills att antalet individer som tillåts fällas har nåtts.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt