Annons:

Socialförvaltningen gör sig redo för tuffare tider – här är vidtagna coronaåtgärder

Socialförvaltningen i Hultsfreds kommun har gjort flera riskanalyser för att göra sig redo för tuffare coronatider. Foto: MostPhotos

Socialförvaltningen gör sig redo för tuffare tider – här är vidtagna coronaåtgärder

Coronavirusets utbrott påverkar kommunala förvaltningar i allra högsta grad. Socialförvaltningen har vidtagit flera åtgärder och förbereder sig om situationen förvärras.
– En riskanalys är hur man hanterar situationen när smittan först når ett särskilt boende, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Annons:

Socialchefen Ann-Gret Sillén lämnade i samband med socialförvaltningens senaste sammanträde information om deras arbete med anledning av allmän smittspridning av covid-19. 

– Det var en lägesrapport med vidtagna åtgärder i verksamheten utifrån smittskyddsmyndigheternas uppmaningar. Kommunledningen träffas nästan dagligen då kommunen behöver ligga steget före utan att veta om kommunens spridning blir stor eller inte, säger Per-Inge Pettersson. 

Alla träffpunkter är nedstängda

Några socialförvaltningens vidtagna åtgärder är att de elva träffpunkterna har stängts, att det är besöksstopp på de särskilda boendena, att restaurangerna på dessa boenden är stängda för allmänheten och att personalen bär ut lunch till trygghetslägenheterna i nära anslutning till boendena. 

Kurser, konferenser och planeringsdagar har ställts in och all personal, som har varit utomlands, har alltjämt en karantän på två veckor vid hemkomst. 

– Ingen personal får vara på jobbet med förkylningssymtom och personal inom förvaltningen har blivit avstänga på grund av det, säger Pettersson.

Socialförvaltningens chefer gör sig även redo för värre tider och har en beredskap som man har jobbat fram. 

– Hur hanterar man situationen med enbart 60 procent av sin personal närvarande och de ska se över och prioritera arbetsuppgifter. Förvaltningen har gjort en riskanalys om hur man hanterar situationen när smittan först når ett särskilt boende, säger Pettersson och fortsätter:

– Vi vill inte bli överrumplande. Hittills är det god närvaro bland personalen och det ser ovanligt bra ut. 

"Observanta på symtom"

Per-Inge Pettersson har haft en dialog med Katarina Dunhage Jakobsson, verksamhetschef för hemtjänsten och omsorgen om personer med funktionsnedsättning, som berättar att de har fått en del frågor från allmänheten om varför inte all hemtjänstpersonal bär full skyddsutrustning. 

– De som hör av sig får svar på hur man hanterar frågan. Det hanteras på så vis att personalen hela tiden är observanta på symtom när de kommer till dem som man hjälper till i omsorgen. Får man tillstymmelse till symtom så gör man direkt en bedömning att man tar till försiktighetsåtgärder. Det är bara några stycken som man använder skyddsutrustning till. Det kan öka på utifrån behovssituationen och när man gör en bedömning. Vi följer smittskyddsmyndigheternas rekommendationer.

Många frågor efter hårda kritiken

Att socialförvaltningen har fått flera sådana frågor ser inte Pettersson som särskilt överraskande och hänvisar till 22 forskares hårda kritik mot Folkhälsomyndighetens sätt att hantera coronautbrottet i Sverige.

– När höga professorer går ihop så där är det klart att det skapar oro. Jag blir jätteförvånad när en professor som Lena Einhorn reagerar på det sättet. Vi är inte förvånade över att det kommer samtal till cheferna men det är också bra att frågor kommer, då får man svar.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt