Annons:

Hultsfreds kommun hyr lägenheter till korttidsboende för coronapatienter

Socialnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att hyra lägenheter som kan användas till korttidsboende för coronapatienter om det slår till i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Hultsfreds kommun hyr lägenheter till korttidsboende för coronapatienter

Coronavirusets utveckling är svår att förutsäga. Nu har socialförvaltningen i Hultsfreds kommun fått i uppdrag att förbereda extra korttidsplatser i trygghetslägenheterna i nära anslutning till de särskilda boendena. 
– Vi kommer hyra lägenheter för att vara beredda på ett sådant åtagande, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

På socialnämndens senaste sammanträde kom extraärendet med att hyra lägenheter för korttidsplatser upp på agendan trots att det inte hade beretts i arbetsutskottet på förhand. 

– Vi fick ta det med ringa beredning. Det är svårt att sia om covid-19 och hur det ter sig i utveckling, säger Per-Inge Pettersson och fortsätter:

– Blir man väldigt sjuk och inte klarar av att vara hemma så kan en korttidsplats vara en lösning. Har vi många som kommer från sjukhusvård och inte klarar av att komma hem i ordinärt boende så är korttiden på Knektagården en resurs som kan bli sprängd om det skulle få en sådan utveckling med högt tryck. 

"Kan bli mer belastad"

Socialförvaltningen får i uppdrag att förbereda extra korttidsplatser i lägenheter i nära anslutning till de särskilda boendena för att vara beredda på ett sådant åtagande.

– Korttidsplatser är avlastningsplatser. Normalt sett bor man i ordinärt boende och är några dagar på ett korttidsboende för avlastning för närmast anhörig, säger Pettersson och fortsätter:

– Säg att det dyker upp en sjukdomsbild i kommunen som spär på den här tyngden. I grunden är det en avlastning som inte har med covid-19 att göra men den kan bli mer belastad om det kommer in fler sjukdomar. 

"En bra chans som vi ser"

Pettersson berättar att det kan hända att personer – som blir sjuka, vårdas på sjukhus och får komma hem då sjukvården ser dem som färdigbehandlade – är i behov av en korttidsplats på grund av de inte kan klara sig på egen hand i hemmet. 

– Vi tittar företrädesvis på lägenheter i nära anslutning till särskilt boende och kommer betala hyra för några lägenheter som står tomma. Det är en bra chans som vi ser, säger Pettersson. 

I Hultsfreds kommun finns strax över 40 trygghetslägenheter i anslutning till särskilt boende och ingen av de som bor i lägenheterna kommer kastas ut.

– Nej, absolut inte. Vi har chansen att betala hyra för några lägenheter som ger oss beredskap om situationen i kommunen förändras. När en lägenhet blir tom är tanken att vi ska passa på och i dagsläget har vi säkrat upp en lägenhet. Allt handlar om att ha utrymme tillgängligt för vård och omsorg. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt