Annons:

Godkänd detaljplan ska upp till fullmäktige – då kan ny biogasmack börja byggas

Miljö- och byggnadsnämnden säger ja till detaljplanen för Borgkrona som måste upp till fullmäktige för slutgiltigt beslut. När den har vunnit laga kraft kan den nya biogasmacken i Hultsfred börja byggas. Foto: Ossian Mathiasson

Godkänd detaljplan ska upp till fullmäktige – då kan ny biogasmack börja byggas

Miljö- och byggnadsnämnden säger ja till detaljplanen för Borgkrona och ger klartecken för biogasmackens etablering på området så länge detaljplanen vinner laga kraft efter kommunfullmäktiges beslut. 

Annons:

Syftet med den nya detaljplanen för en del av före detta Vartaområdet är att ändra markanvändningen från storindustri till verksamheter, handel och kontor för att möjliggöra nyetableringar och utvidgningar av befintliga verksamheter inom området. 

Detaljplanen ska upp till fullmäktige

Miljö- och byggnadsnämnden godkände på sitt senaste sammanträde detaljplanen som ska upp till kommunfullmäktige för antagande i juni. 

Inför antagandet har små justeringar gjorts gällande dagvattenbegrepp på kartan och föreslagna justeringar bedöms inte påverka miljön negativt eller vara av betydande intresse för allmänheten. 

Nämnden beslutade på samma sammanträde att bevilja bygglov för uppförande av dispenserö för biogastankning på området så länge den nya detaljplanen vinner laga kraft. 

– Detaljplanen ska upp till kommunfullmäktige i juni och sedan ska det gå några veckors prövningstid på kommunfullmäktigebeslutet. Sedan är det klart, säger nämndens ordförande Lennart Davidsson (KD).

Bygger på båda sidorna av vägen

Projektet för biogasanläggningen är uppdelad i två etapper och ska byggas på båda sidorna av Nytorpsvägen. Det blir en kompressoranläggning och lagringsflak med placering tvärs över vägen från den nu sökta stationen i etapp ett och en biogasstation på Borgkronas mark i etapp två.

Nämnden skriver att åtgärden är i strid med gällande detaljplan men eftersom det redan finns tankstationer inom samma planområde så anses avvikelsen vara av ringa betydelse för områdets ändamål samt detaljplanens syfte. 

Den nya detaljplanen behöver vinna laga kraft innan startbesked kan meddelas. Åtgärder som påbörjas innan bygglovet vunnit laga kraft görs på egen risk, enligt nämnden. 

När Hagelsrums Biogas utsågs till årets företagare i Hultsfreds kommun förra veckan berättade Tom Birgersson att tankstationen i Hultsfred ska vara färdig och öppen för tankning i sommar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt