Annons:

Nytt besked från regeringen: alla med symtom ska kunna testa sig

Regeringen lanserade en stor satsning på testning i dag. Foto: MostPhotos

Nytt besked från regeringen: alla med symtom ska kunna testa sig

Tre månader in på pandemin lanserar regeringen en storsatsning på testning – både för aktiva infektioner av covid-19 och så kallade antikroppstester. Totalt satsas närmare sex miljarder kronor. 

Annons:

Beskedet lämnades av socialminister Lena Hallengren på en presskonferens alldeles nyss. Regionerna tillförs närmare sex miljarder för att kunna växla upp sin testning rejält. De fyra prioriterade grupper som det tidigare pratas om stryks och nu ska alla med symtom kunna testa sig konstnadsfritt. 

Det ska bland annat ske genom drive in-lösningar och egenprovtagning. När systemet helt är satt i drift återstår att se. Regionerna ska få ersättning utifrån antal tester som genomförs. 

Det blir även en storskalig satsning på så kallade antikroppstester, som visar om en person haft covid-19 eller inte. Den delen blir gratis för vissa grupper medan allmänheten kommer behöva betala patientavgift. 

– Symtom och behov av smittspårning ska vara de behov som är vägledande. Testningen ska vara avgiftsfri för den enskilde. Regionerna ska testa brett. Regionerna får ersättning från staten för detta, sa Hallengren på pressträffen. 

Regeringen kommer att ingå ett avtal med Sveriges Regioner och Kommuner (SKR). Bara detaljer återstår innan det är i hamn. 

– Nu har vi på gång en överenskommelse med SKR (Sveriges kommuner och regioner). När varje kommatecken är klar får ni del av den. Den innehåller att man ska testa personer med symtom. Det kommer vara en bred testning. Positiva tester ska smittspåras. Dessutom sätts igång antikroppstester. Vilka och var kan följas i regionerna. men alla verktyg finns till buds för aktiv testning som bidrar till att begränsa smittspridning, svarar Socialminister Lena Hallengren (S).

"Ingen ersättning för social distansering"

En miljard kommer gå till att uppta arbetet med smittspårning igen, vilket Sverige lade ned under pandemins mest kritiska fas.

– Regeringens tydliga målsättning är att pengar inte är ett hinder för att upptäcka nya fall av covid-19 och möjliggöra smittspårning. Regionerna behöver mer pengar för att utföra smittspårning. Det kan handla om resursförstärkning, stöd och utbildning av personal, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Samtidigt poängterar ministrarna att restriktionerna behöver ligga kvar: 

– Här garanterar regeringen resurser för virustestning i en sen-pandemisk fas, där vi kan gå tillbaka till en smittspårning och isolera och karantänsätta de som behövs. Samtidigt måste de övriga åtgärderna kvarstå. Det här är ingen ersättning för social distansering, eller uppmaning till riskgrupper och människor äldre än 70 år. De åtgärderna måste ligga kvar, förklarade Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt