Annons:

  • Sång och dikter med Per-Erik Munther – ”Kan ha varit mitt sista uppträdande”

    Per-Erik Munther kan ha gjort sitt sista framträdande. Foto: Stefan Härnström

  • Sång och dikter med Per-Erik Munther – ”Kan ha varit mitt sista uppträdande”
  • Sång och dikter med Per-Erik Munther – ”Kan ha varit mitt sista uppträdande”

Sång och dikter med Per-Erik Munther – ”Kan ha varit mitt sista uppträdande”

Lönnebergaveckan som pågår just nu innehåller massor av evenemang som friluftsgudstjänster, naturvandringar och olika uppträdanden. På torsdagens eftermiddag hölls det en liten konsert i Lönneberga kyrka med mångårige underhållaren Per-Erik Munther. Enligt honom själv kan det faktiskt varit hans sista.

Annons:

– Det här kan ha varit mitt sista uppträdande, man ska aldrig säga ”aldrig” men åldern börjar kännas och man vill ju hålla en bra nivå på sina uppträdanden. Musikfolket som jag också är med i har beslutat lägga ner. Där är vi över 80 i snittålder och den äldsta av oss är 88 år gammal, konstaterar Per-Erik under en pratstund med vår tidning.

Det dryga tjugotalet som satt i bänkarna kan ha upplevt slutet på en lång karriär som inleddes när Per-Erik var fjorton år gammal och togs med av sin bror för att spela dragspel trots mammas protester.

– ”Du kan vänta tills han fyllt femton och blivit konfirmerad”. Det var vad hon sa men det blev en tidig debut, skrattar Per-Erik.

Varierande uppträdanden

Under åren har han uppträtt på mängder av platser av varierande sort. Fester, kyrkor och evenemang.

– Visst har det blivit uppehåll i uppträdandena för familjebildning och när man fick barn men under vissa år har det varit hundratals uppträdanden. När jag spelat med Durspelssmederna i Ankarsrum har vi ibland haft två uppträdanden i snitt per vecka.

Temat för eftermiddagen var ”Kärlek och medmänsklighet i musik och dikt i sommartid”. Under uppträdandet i kyrkan varvade han sånger med dikter och han bjöd bland annat på sångerna ”Mitt sommarlov”, ”Lättvindig polka” samt Mando Diaos ”Själens skrubbsår”.

Musiken varvades meddikter och tankar av både Per-Erik själv samt andra så som Galenskaparen Claes Erikssons dikt ”Hur mår jorden egentligen?”

Kaffeservering i kyrkan

Både före och efter Per-Eriks uppträdande fanns det tillfälle att bjudas på en kopp kaffe med tilltugg och Per-Erik signerade böcker som han sålde. På grund av epidemin så är evenemangen under årets Lönnebergavecka i mindre format än vanligt. Några kommande hållpunkter i helgens program är Lasse Oskarssons bildvisning av gamla Silverdalen i Silverdalens Folkets hus på lördag eller söndagens traktorutflykt som utgår från Lönnebergaboa.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt