Annons:

Nitiska parkeringsvakter sätts på paus – aktuellt med snälla anmärkningar

Trafiknämnden har satt de nitiska parkeringsvakterna i Hultsfreds kommun på paus. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Nitiska parkeringsvakter sätts på paus – aktuellt med snälla anmärkningar

Den regelbundna parkeringsövervakningen i Hultsfreds kommun pausas tills vidare. 
– Vi måste ta ett omtag, säger Tomas Söreling (S), ledamot i trafiknämnden. 

Annons:

Vid ett av kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträden i januari informerade Lars Rosander (C) och Tomas Söreling (S) om problematiken med att parkeringsvakterna är väl nitiska med att bötfälla parkerade bilar. 

Bakgrunden till införandet av kommunal parkeringsövervakning har varit att det fanns besvärliga felparkeringar på centrala parkeringar i Hultsfred vid speciella arrangemang. 

Lars Rosander berättade då att det har blivit bättre men att parkeringsbolaget har åkt runt på övriga platser i Hultsfreds kommun och tittat i villakvarter där det aldrig har varit ett problem. 

"Mycket skriverier och synpunkter"

Det har nu lett fram till ett beslut i trafiknämnden som handlar om att de pausar den regelbundna parkeringsövervakningen sex månader och uppdrar förvaltningen att utreda möjligheten till så kallade ”snälla” parkeringsanmärkningar. 

– Det har varit mycket skriverier och synpunkter från båda håll. Det är boende som klagar på varandra när man parkerar fel och parkeringsvakterna har följt det uppdrag de har fått. Det är inget formellt fel men vi från politiken tycker att det är dags att omvärdera det. Det har blivit väl nitiskt, säger Tomas Söreling (S). 

Nämnden anser att man ska prioritera det som kan vara problem för framkomsten och bötfälla bilister som hindrar trafiken. 

– Det finns de som bor i ytterområdena och har fått parkeringsböter för att de har parkerat sin släpkärra eller husvagn på kommunens mark som de har gjort i 15–20 år och aldrig hört något tidigare, säger han och fortsätter: 

– Det man ska koncentrera sig på är tätorterna, till exempel runt affärerna i Hultsfred eller vid speciella arrangemang. I stället har man åkt omkring i de mindre samhällena. Man ska sköta sig där också, det är inte det. Man behöver inte vara överdrivet nitisk, det har varit en mängd olika överdrifter i det. 

Övervakningen pausas i flera månader

Trafiknämnden anser att man behöver ta ett omtag. 

– Vi pausar parkeringsövervakningen och ska ha ett nytt förslag fram till första mötet efter årsskiftet, någon gång i januari/februari. Under den tiden ska vi utreda möjligheten att använda ”snälla” parkeringsanmärkningar, säger han. 

På vilket sätt? 

– Är det någon som ställer fel så sätter vi på en vänlig lapp. ”Tänk på att så här får man inte stå och flytta gärna bilen, annars kan det bli böter nästa gång”.

Så parkeringsvakternas uppdrag med att lappa bilar sätts på paus?

– Ja, den reguljära övervakningen med att åka runt och bevaka upphör om de inte får ett speciellt uppdrag under tiden. Är det så att det ringer massa folk om att det står 15 bilar framför en affär så får ÖSK agera genom att kontakta parkeringsbolaget eller polisen, säger han och fortsätter:

– Det är inte så att det är fritt fram bara för att vi pausar själva övervakningen. Vi vill ha ett nytt och mer vänligt system. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt