Annons:

Smitta på gymnasiet – därför fortsätter skolundervisningen på plats

En elev på Hultsfreds gymnasium har konstaterad covid-19-smitta och rektorn Andreas Ekberg berättar att undervisningen fortsätter som vanligt på skolan. Foto: Ossian Mathiasson

Smitta på gymnasiet – därför fortsätter skolundervisningen på plats

En elev har testats positivt för covid-19 på Hultsfreds gymnasium. Skolan fortsätter att vara öppen som vanligt med undervisning på plats. 
– Det har egentligen inte varit något svårt beslut, säger Andreas Ekberg, en av tre rektorer på Hultsfreds gymnasium.

Annons:

När några stycken elever hade bekräftad covid-19-smitta på Hultsfreds gymnasium vid höstterminens start tvingades flera klasser tillbaka till hemundervisning. 

På söndagskvällen, efter en veckas höstlov, rapporterade Hultsfreds gymnasium om ett bekräftat covid-19-fall hos en elev och mentorn till den smittade eleven fick i uppdrag att informera de som i undervisningen varit nära eleven. 

– Det är klart att det är jobbigt för oss. Det är tur i oturen att den här eleven kanske inte har hunnit träffa så många av sina klasskompisar eftersom det har varit lov, säger Andreas Ekberg. 

Finns det fler elever med konstaterad smitta? 

– Nej, inte vad jag vet om i dagsläget. 

Hur ser du på ert sätt att delge information då vissa elever i klassen ska ha varit ovetandes fram till en timme före skolstart på måndagen?

– Det är alltid svårt att delge information till folk som är lediga och inte i skolan. De har blivit uppmanade att följa våra Teams-kanaler som vi använder för intern kommunikation. Vi la ut information på vår hemsida och de har mejl som de kan kolla. Det är viktigt att personal och elever förstår att det är viktigt att hålla sig uppdaterad. 

Undervisningen fortsätter som vanligt

Skolan kommer fortsätta att vara öppen som vanligt med undervisning på plats. 

– Det har egentligen inte varit något svårt beslut. Det krävs ett huvudmannabeslut för att gå över till distansundervisning och det görs i samråd med smittskyddsläkare. Vi är inte i ett läge där vi ska gå över till distansundervisning för att vi har en smittad elev. Vi har gjort många andra anpassningar för att kunna hålla skolan öppen och hålla avstånd så gott det går. 

Det har inte varit aktuellt att ha den berörda klassen hemma för distansstudier?

– Nej, det var det inte i det här fallet. Vi gjorde inte den bedömningen att det skulle behövas. 

Varför?

– Just för att det har varit lov och vi uppmanar eleverna till att stanna hemma vid minsta lilla symtom.

Vad säger ni till oroliga föräldrar?

– Jag har inte fått någon orolig förälder som har hört av sig än. Det är ändå så att Folkhälsomyndigheten rekommenderar oss på gymnasieskolorna att hålla öppet för undervisning. Så länge de gör det och vi inte ser någon extra stor ökning hos oss så kommer vi inte gå över till distansundervisning. Det kan ändras väldigt fort. 

Är verksamheten säker ur spridningssynpunkt?

– Det finns väl ingen verksamhet som är helt säker. Vi har gjort anpassningar för att det ska bli så säkert som möjligt. Vi använder två matsalar och uppmanar våra lärare att slå larm om de har undervisningsgrupper i för trånga salar. Det vi har fått in har vi lyckats placera om till andra, större salar för att kunna ha undervisning. Vi har gjort anpassningar i drotten. 

Kan det bli aktuellt att stänga skolan?

– Nej, att ha en övergång till distansundervisning är i så fall första steget.

Högre sjukfrånvaro efter lovet

Direkt efter höstlovet är det extra viktigt att tänka på att stanna hemma om man har symtom, enligt Ekberg. 

– Det viktiga är att alla förstår att det är allvar så elever och lärare tänker sig för. Vi är en stor arbetsplats så det gäller att tänka på att hålla god handhygien och hålla avstånd så gott det går. 

Har ni vidtagit några ytterligare åtgärder?

– Vi har köpt in fler handspritstationer som har kommit på plats. 

Hur ser sjukfrånvaron ut?

– Jag kollade lite på det. Det var ungefär 50 fler elever som var hemma i dag (läs i går) jämfört med vecka 43, alltså veckan före höstlovet. Jag tror att det kan ligga en oro i botten som gör att man stannar hemma och avvaktar. Man kan ha lyssnat till vår uppmaning om att stanna hemma när man har lindriga symtom. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt