Annons:

ÄNNU FLER CORONAFALL PÅ GYMNASIET – HÄR ÄR ÅTGÄRDEN SOM DISKUTERAS

Både elever och personal på Hultsfreds gymnasium har bekräftats smittade av covid-19. Det kan nu bli aktuellt med delvis distansundervisning.

ÄNNU FLER CORONAFALL PÅ GYMNASIET – HÄR ÄR ÅTGÄRDEN SOM DISKUTERAS

Hultsfreds gymnasium har fått flera konstaterade coronafall efter höstlovet. Nu kan det bli aktuellt med distansundervisning varannan vecka för alla gymnasieelever. 

Annons:

Dagens Hultsfreds uppgifter om flera personer med coronasmitta på Hultsfreds gymnasium bekräftas av rektorn Andreas Ekberg. 

– Det stämmer att vi har fått fler bekräftade coronafall. Vi har en handfull fall totalt sett. Vi går inte ut med namn eller klasstillhörighet. Vi informerar alla elever och personal som har varit i kontakt med de bekräftade smittade så de har möjlighet att agera ännu mer vaksamt över symtom, säger Andreas Ekberg. 

Hur många nya coronafall är det på gymnasiet efter höstlovet?

– Det är några elevfall till och något personalfall, säger Andreas Ekberg och fortsätter:

– Vi vet att det finns både personal och elever som väntar på provsvar och befinner sig hemma. Under förra veckan var i genomsnitt 60 elever borta varje dag, om de är sjuka eller om de är rädda vet vi inte riktigt. 

Hög frånvaro på skolan

Nu är det andra veckan efter höstlovet och frånvaron är fortsatt väldigt hög på gymnasieskolan med drygt 500 elever. 

– Frånvaron håller sig runt 50-70 elever varje dag. Vi har bara 500 elever så det är en stor andel som är borta. 

Du vill inte kommentera den exakta siffran?

– Det räcker med att säga att det är en handfull fall. 

Direkt efter höstlovet informerade Hultsfreds gymnasium om att en elev hade bekräftad coronasmitta. De hade inget bekräftat fall innan höstlovet men nu har smittspridningen ökat.

– Det kommer successivt flera nya fall. De första fallen som vi hade var elever som inte hade varit på skolan under lovveckan så det har varit mindre risk för vidare smittspridning. När det gäller de senare fallen så har personerna varit i skolan ett par dagar innan de upptäckte symtom och kan ha smittat andra under dessa dagar. 

Distansundervisning kan bli akuellt

Enligt Andreas Ekberg kan det bli aktuellt med distansundervisning varannan vecka för eleverna på gymnasiet. 

– Det kan hända att vi går över till fjärrundervisning. Vi har lämnat ett förslag till barn- och utbildningsnämnden som de får ta ställning till. 

Hur ser förslaget ut?

– Det bygger på att vi försöker halvera elevantalet på skolan. Alla elever kommer vara hemma så förslaget säger att det är varannan vecka. Vissa årskurser är inne ena veckan och andra årskurser är inne nästa vecka. Alla kommer vara inne delvis om vi får gehör för det förslaget. 

Hur ser du på att ni har flera nya fall på skolan?

– Det kändes lugnt tills vi fick fall med elever som vi vet har varit i skolan och har börjat känna av symtom. Det är betydligt jobbigare, då kan vi misstänka att det kommer bli en större smittspridning. Smittskyddsläkaren får hjälpa oss med åtgärder om vi har klustersmitta på skolan. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt