Annons:

KLART: Så förändras undervisningen på gymnasiet fram till jullovet

Hultsfreds gymnasium återgår till delvis distansundervisning. Eleverna kommer ha undervisning på plats ena veckan och undervisning på distans andra veckan. Foto: Ossian Mathiasson

KLART: Så förändras undervisningen på gymnasiet fram till jullovet

Barn- och utbildningsnämnden har fattat beslut om hur undervisningen på Hultsfreds gymnasium ska fungera framöver. 
– Det blir fjärrundervisning varannan vecka för gymnasieeleverna fram till jullovet, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Annons:

Från måndagen den 16 november till fredagen den 18 december, när jullovet börjar, blir det fjärrundervisning varannan vecka för gymnasieeleverna. 

– Eleverna är på plats på skolan den ena veckan och har fjärrundervisning den andra veckan. Det blir att de turas om. Hälften av eleverna är på plats och hälften av eleverna har undervisning på distans i hemmet, säger Martin Snickars. 

Hur ser grupperna ut? 

– Det är uppdelat som så att årskurs ett och IM-programmet är i ena gruppen och att årskurs två och årskurs tre i andra gruppen. Rektorerna går ut med mer information om upplägget i morgon. Eleverna ska få information innan veckans slut så de vet vad som gäller inför starten på måndag, säger Martin Snickars. 

"En bra lösning"

Flera coronafall efter höstlovet och Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd i Kalmar län för att Hultsfreds gymnasium tillfälligt återgår till delvis distansundervisning. 

– Vi har utvärderat distansundervisningen som vi hade under vårterminen när alla elever hade undervisning i hemmet. Vi har sett vilka för- och nackdelar det för med sig. Vi har tittat mycket på hur man kan tänka och hur man kan få till en god undervisning men ändå försöka anpassa verksamheten så mycket som möjligt. Vi ser det som en bra lösning för att göra anpassningar, bedriva undervisning och hjälpa eleverna till att klara sina mål. 

Personalen kommer bedriva undervisningar på distans och på plats i skolan. 

– För lärarna blir fjärrundervisningen en utmaning. Vissa lektioner kommer vara på distans, andra kommer vara på plats. De kommer få växla hela tiden. Våra lärare är duktiga och vet hur de ska jobba även om det kommer vara krävande. 

Valhall slutar som matsal efter nyår

Det finns flera andra positiva effekter med denna omställning, enligt Snickars. 

– Det kommer göra att antalet elever i kollektivtrafiken minskar. Det skapas mer utrymme samtidigt som det blir glesare och lättare att hålla avstånd. Det underlättar också på skolan när hälften av eleverna inte är på plats, då är det enklare att hålla avstånd i korridorer och matsal. Lärare kan sprida ut eleverna i flera olika klassrum när det finns tomma utrymmen. 

Kommer ni fortsätta att använda den tillfälliga matsalen på Valhall?

– Vi har tillstånd att nyttja matsal i Valhall fram till jullovet. Därefter kommer vi inte ha den kvar, då har vi bara den ordinarie matsal på gymnasiet. 

Vad blir det för lösning då?

– Det är något som vi tittar på, vi arbetar för att lösa matsalsfrågan efter jullovet. 

Det står också klart att vuxenutbildningen på Rock City kommer övergå till distansundervisning från och med i morgon. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt