Annons:

BOSTÄDER PÅ VATTEN KAN BLI AKTUELLT I HULTSFRED:

Hultsfreds kommun tittar på möjligheten att erbjuda bostadsbyggnation på sjön Hulingen. Det krävs tillstånd i den kommande detaljplanen för bostadsområdet Herrstorpet. Foto: Hultsfreds kommun

BOSTÄDER PÅ VATTEN KAN BLI AKTUELLT I HULTSFRED: "EXTRA HÄFTIGT"

Hultsfreds kommun planerar att möjliggöra bostadsbyggnation på sjön Hulingen när det nya bostadsområdet Herrstorpet skapas. 
– Det ska vara lite extra häftigt och exklusivt om det är någon som vågar sig på det, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

På kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde togs två punkter om detaljplaner för bostadsområdet Herrstorpet upp på för diskussion. 

Det som helt klart skapade mest nyfikenhet är förslaget att bygga bostäder på vatten i sjön Hulingen. 

– Vi håller på med arbetet och det är mycket dialoger med Länsstyrelsen kring olika detaljplaner där vi vill veta vem som kan ge tillstånd för vad. Vi har tänkt möjliggöra bostadsbyggnation på vatten och då är det vissa förutsättningar som man måste ta hänsyn till med tanke på vem som kan ge tillstånd till en sådan del i detaljplanen, säger Lars Rosander. 

"Extra häftigt och exklusivt"

Politikerna fick upp de två punkterna som information och ärendet återkommer på dagens möte med arbetsutskottet. 

– Det är två olika inriktningar i själva detaljplanen. Det är lite diffust att säga så men det är en del i det långsiktiga arbetet för att få fram en så bra detaljplan som möjligt och som möjliggör byggnation utifrån de önskemål vi har när det gäller att erbjuda attraktiva tomter för boende, säger Rosander. 

Tanken är att Herrstorpet ska bli ett bostadsområde utöver det vanliga. 

– Det ska vara lite extra häftigt och exklusivt om det är någon som vågar sig på det. Vatten slår tydligen allting när det gäller byggnation, alla vill bygga så nära vatten som möjligt och här kan det bli möjligt att bygga på vatten. Vi vill i så fall bygga på pålar. 

Hur många bostäder rör det sig om?

– Det finns en föreslagen yta som möjliggör byggnation och sedan beror det på hur man konstruerar bostäderna. Sex-åtta bostäder kan få plats som max. 

Oklart hur stort intresset är

Rosander berättar att det har varit med i detaljplanen från första början så det är inget nytt.

– Det är extra känsligt att föreslå sådana saker med hänsyn till miljö. Det krävs en extra granskning. Är det stora områden så är det mark- och miljödomstolen som tar hänsyn till en sådan del i en detaljplan. Vi får ta ställning till om vi ska fullfölja den delen eller om vi ska strunta i den möjligheten att söka detaljplan för byggnation på vattnet. Det är lite extra krångligt och det kan försena detaljplanearbetet under lång tid. 

Kommunen har ingen uppgift om hur stort intresset är för en sådan unik bostadssatsning i Hultsfred.

– De som står i kö står kanske inte i kö för att bygga på vatten. De vill säkert hålla sig på land, det skulle jag tro. Om man tar med det i detaljplanen så möjliggör vi i så fall sådan byggnation.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt