Annons:

Tre av fyra länsbor vill köpa el från fossilfria energikällor

Tre fjärdedelar av länsborna vill aktivt kunna välja att köpa el som är fossilfritt producerad.

Tre av fyra länsbor vill köpa el från fossilfria energikällor

Vattenfall har låtit Kantar Sifo genomföra en undersökning där de har frågat 2 359 personer i Kalmar län mellan 18-79 år, vilken energikälla de vill köpa el ifrån i framtiden. 72 procent säger sig vara positiva att köpa el från fossilfria alternativ.

Annons:

Helst vill länsborna köpa el producerad av solkraft, följt av kärnkraft och vindkraft.

72 procent av länsborna svarar att de är positiva till att göra ett aktivt val för att vara säkra på att den el de får levererad kommer från fossilfria energikällor. Däremot är 31 procent av dem inte beredda att betala mer för elen om den är fossilfri.

Bara en procent svarar att de är oviktigt var elen kommer ifrån.

– Det är positivt att många är engagerade och vill göra ett aktivt val. Genom att engagera sig och välja energikälla när man tecknar avtal så bidrar man till att öka efterfrågan på en specifik energikälla, helt utan extra kostnad. Men oavsett om man väljer en specifik energikälla eller inte, kan våra kunder känna sig trygga med att de får ett helt fossilfritt elavtal – det är det viktigaste.  Vårt mål är att man ska kunna känna sig stolt varje gång man tänder lampan, kokar pasta eller laddar mobilen och känna att man har gjort rätt val – det fossilfria, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

När länsborna får frågan var de tror att framtidens el kommer att produceras svarar de så här:

  • Kärnkraft: 26 procent
  • Solkraft: 22 procent
  • Vattenkraft: 21 procent
  • Vindkraft: 20 procent

Övriga har inte någon åsikt eller tror att elen produceras av ett annat energislag.

– Sverige har mycket goda förutsättningar för fossilfri energiproduktion och Vattenfalls elförsäljning är hundra procent spårbar med hjälp av ursprungsgarantier. De största fossilfria energikällorna i Sverige idag är kärn- och vattenkraft. Men Sverige har goda förutsättningar för såväl vind- som solkraft. Idag utvinns drygt en tiondel av all Sveriges el från vindkraft. Och vad gäller solenergi har Sverige även där god potential, trots våra nordliga breddgrader. Vi har faktiskt nästan lika bra förutsättningar som Tyskland, säger Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

Fotnot: Den tidigare felaktiga rubriken har korrigerats.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt