Annons:

Kalmarbo och Målillaföretag prisas för sina klimatinsatser

Åke och Tom Birgersson driver Hagelsrums Biogas och nu har de utsetts till årets Solrospristagare tillsammans med Kjell Axelsson från Kalmar. Foto: Ossian Mathiasson

Kalmarbo och Målillaföretag prisas för sina klimatinsatser

Hagelsrums Biogas utanför Målilla har tillsammans med Kalmarbon Kjell Axelsson utsetts till årets Solrospristagare av Klimatkommissionen i Kalmar län. 

Annons:

Varje år delas Solrospriset ut till företag, organisationer, personer eller föreningar som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län. Priset ges till den eller de som har utfört framstående åtgärder eller insatser som inspirerar och genererar innovation, jobb och aktiviteter inom klimat och energiområdet.

"Innovativit bidrag"

I samband med Klimatkommissionens sammanträde på måndagen presenterades årets mottagare av priset. Hagelsrums Biogas utanför Målilla är en av två pristagare. 

"Hagelsrums Biogas producerar biogas från gården med mjölkkor och uppgraderar den direkt till fordonsgas. Man har installerat fyra tankstationer för biogas i Målilla, Vimmerby, Högsby och Hultsfred. Tankstationen i Målilla fungerar som lager och dit går en 5 km lång ledning direkt från Hagelsrums gård. Det är ett innovativt bidrag som hjälper till med omställning till biogas och fossilfritt i norra länet", skriver Klimatkommission Kalmar län i sin motivering. 

Kjell Axelsson från Kalmar är den andra pristagaren.

"Kjell Axelsson är en eldsjäl, expert och investerare. Han har haft en nyckelroll när det gäller utvecklingen av biogas i Kalmar län under många år. Kjell Axelsson har varit delaktig och pådrivande i många av de tidiga diskussionerna i länet mellan bland annat producenter, distributörer och den offentliga sektorn. Några exempel på hans engagemang är: det tidigare ägarskapet av Läckeby Water Group, med dotterbolagen Purac och Purac Puregas. Nuvarande ägarskap i More Biogas Småland AB, Kalmar Biogas AB, FAMAX AB, Lackeby Product AB", skriver Klimatkommission Kalmar län.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt