Annons:

92-årig covid-19-sjuk kvinna dog under färd till sjukhuset:

En äldre covid-19-sjuk kvinna dog i baksätet på en sjuktransport under färden från ett äldreboende i Hultsfreds kommun till Västerviks sjukhus. Skådespelaren Magnus Kviske, som saknar sjukvårdsutbildning, körde sjuktransporten förra fredagen. Foto: Arkiv

92-årig covid-19-sjuk kvinna dog under färd till sjukhuset: "Inget värdigt slut att dö i baksätet"

En 92-årig kvinna som var sjuk i covid-19 dog i baksätet på en sjuktransport på väg till Västerviks sjukhus förra fredagen. Bakom ratten satt Magnus Kviske, skådespelare från Kalmar som ställer upp som chaufför av sjuktransporter under coronapandemin.

Annons:

Till följd av coronapandemins järngrepp om samhället finns det inga jobb inom underhållningssektorn för skådespelaren Magnus Kviske från Kalmar. Han har sedan en tid tillbaka tagit jobb som taxichaufför för covid-19-patienter i Kalmar län. 

”Det är svårt att hitta chaufförer som vill göra det här jobbet, vi är ju lite utsatta. Vi kastar oss in i frontlinjen och hämtar patienter som är väldigt sjuka. Jag gör det för att jag vill avlasta, jag vet att sjukvården är pressad”, säger Magnus Kviske i en intervju med Aftonbladet. 

Chaufför utan sjukvårdsutbildning

Magnus Kviske, som saknar sjukvårdsutbildning men tillhandahåller taxikort, har fått på sin höjd grundläggande utbildning i hjärt-lungräddning och information om hur fordonet ska rengöras och hur han ska hantera skyddskläderna som måste vara på. 

Förra fredagen den 20 november fick han uppleva en minst sagt omtumlande och jobbig transport som han aldrig kommer glömma. Han hämtade en 92-årig kvinna som knappt var vid medvetande från ett äldreboende i Hultsfreds kommun, enligt Sveriges Radio P4 Kalmar, och påbörjade den långa resan på drygt tio mil till Västerviks sjukhus. 

Han säger i intervjun med Aftonbladet att det hade varit bättre med en ambulanstransport.

”Sjuksköterskan hade bestämt att det skulle vara sjuktransport. Jag tänkte att det nog inte kommer att sluta väl, men insåg också att om hon skulle vänta på ambulans kommer det ta ännu längre tid”, säger Magnus Kviske till Aftonbladet. 

Avled strax före ankomst till sjukhuset

Han hörde hela tiden att den äldre kvinnan rosslade väldigt mycket i sjuktransportens baksätet. Med en dryg minut kvar till ambulansintaget i Västervik blev kvinnan plötsligt tyst. 

”Jag insåg att något hänt. Jag körde i ilfart till akuten där hon blev omhändertagen väldigt snabbt. Men det gick inte att återuppliva henne, hon hade dött i bilen. När adrenalinet lagt sig, det blev tyst och jag stod själv kvar där i akuthallen så bröt jag ihop. Allt blev så påtagligt. Jag tyckte inte det var ett värdigt slut att dö i baksätet på en färdtjänstbuss. Jag började tänka saker som ”om jag ändå hade kört lite snabbare”, säger Kviske till Aftonbladet.

Han lastar inte sig själv för händelsen och berättar att nödvändiga förändringar kan vara på gång. 

”Det här har lett till att bedömningarna kommer att ses över, vilka som ska åka med oss och vilka som ska åka ambulans. Avstånden ska också ses över, det är inte rimligt att vi åker så långa sträckor”, säger Kviske till Aftonbladet. .

Kvällstidningen har varit i kontakt med Christer Holmgren, vd för Kalmar länstrafik, som beklagar det som har inträffat. 

”Det är sorgligt när något sådant här händer. Länstrafiken utför transporten, men inte den medicinska bedömningen på de resenärer som vi får beställning på att hämta. Det är alltid vårdenheten alternativt boendet som gör denna bedömning”, säger Christer Holmgren till Aftonbladet. 

Så ser Örmander på händelsen

P4 Kalmar har varit i kontakt med Monica Örmander, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hultsfreds kommun, om den tragiska händelsen då en äldre kvinna, sjuk i covid-19, kördes från sitt boende i Hultsfreds kommun och avled i sjuktransporten på väg till sjukhuset i Västervik. 

”Det är oftast kommunens sjuksköterskor som gör bedömningen om vilken transport som är bäst för den enskilde utifrån dennes allmäntillstånd. Den enskildes allmäntillstånd kan alltid förändras under tiden så det är något som man gemensamt måste diskutera”, säger Monica Örmander i en intervju med radiokanalen. 

I detta fall har chauffören av sjuktransporten, Magnus Kviske, ingen medicinsk utbildning men har sagt att det bästa vore en ambulans i stället för en sjuktransport. 

”Det som har hänt är bara att beklaga. Vi i Hultsfreds kommun kommer se över situationen för att se om det är något som vi behöver förändra. Vi vill inte att liknande händelser ska ske igen. Det är inte vi som har själva transporten, det måste ske i samverkan med KLT och Region Kalmar”, säger Monica Örmander till P4 Kalmar.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt