Annons:

Gymnasieelever erbjuds måltidspeng fram till jullovet – så stor blir kostnaden

Hultsfreds kommun erbjuder alla elever på Hultsfreds gymnasium en matpeng på 36 kronor per dag fram till jullovet. Foto: MostPhotos

Gymnasieelever erbjuds måltidspeng fram till jullovet – så stor blir kostnaden

Eleverna på Hultsfreds gymnasium studerar hemifrån sedan den 23 november till följd av coronapandemin. Nu erbjuds alla 483 gymnasieelever måltidspeng fram till höstterminens slut. 

Annons:

Gymnasieeleverna kommer att vara hemma från skolan helt och hållet fram till jul. Det är en vidtagen åtgärd som syftar till att minska smittspridningen. 

Nu får alla 483 gymnasieelever en måltidspeng på 36 kronor per dag fram till jullovet. 

– I och med att gymnasieeleverna studerar på distans så är vi måna om att de ska kunna ät sig mätta. I våras fick eleverna åka till bespisningarna runt om i Hultsfreds kommun och hämta varsitt matpaket, men det har visat sig att det var många som inte hann med det på den ordinarie lunchrasten så lektionerna blev lidande, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) och fortsätter:

– Nu gör vi på ett annat sätt. Varje elev får 36 kronor per dag för att kunna handla och laga mat. Det gäller fram till höstterminens slut. Det blir några veckor till innan jul, sedan får vi se hur vi hanterar det efter jul i vilken mån det blir fortsatt distansundervisning. 

"Kraftigt ökad kostnad för kommunen"

Oppositionsrådet Tomas Söreling berättar att det inte är meningen att det ska bli några restaurangbesök. 

– Tanken är att man ska kunna handla mat och laga till för veckan. Det är i alla fall ett bidrag till det. Det är så man ska se det, säger Tomas Söreling och fortsätter:

– 36 kronor till varje elev per dag låter kanske inte mycket men det är ändå en kraftigt ökad kostnad för kommunen. Maten i skolköket kostar mellan åtta och tio kronor per portion  för en normal portion så detta är en utökning per portion. 

Totalt berör måltidspengen 483 elever under 20 dagar. När eleverna äter på skolan är kostnaden 9,20 kronor per dag för kommunen. Således är 26,80 kronor per dag ofinansierat. Den totala ofinansierade kostnaden för dessa 20 dagar uppgår därmed till 258 888 kr. Kostnaden kommer belasta kost- och serviceenhetens budget.

– Det behövs inget extra anslag men det är en ny princip så därför tar vi upp det i politiken, säger Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt