Annons:

Skyhög ökning av anmälningar mot mäklare

Mer än en fyrdubbling av anmälningar mot fastighetsmäklare i Kalmar län. Men bara två fälldes. 

Annons:

Det bli allt fler anmälningar mot fastighetsmäklare. I landet så redovisar Fastighetsmäklarinspektionen en fördubbling av antalet anmälningar. I Kalmar län är det det än värre. Från 9 anmälningar 2019 så var det 2020 hela 29 anmälningar. Men att vara anmäld är inte detsamma som att vara fälld. 

– Enligt våra uppgifter finns det två fällningar, säger Ann-Catrine Westman, kommunikatör på Fastighetsmäklarinspektionen. 

Det handlar om en mäklare verksam i Oskarshamn och en i Mönsterås. 

Svårt att bevisa 

Runt hälften av förra årets anmälningar i landet, 692 stycken, gällde lockpris. Det är en femdubbling jämfört med 2019 och mer än en tjugodubbling jämfört med 2014. Ett lockpris innebär att säljaren av en bostad sätter ett utropspris som är så lågt att det inte är rimligt att bostaden säljs till det priset. Visar det sig att bostaden du är intresserad av ligger 30 % under försäljningspriset utan någon egentligen anledning kan det röra sig om ett lockpris

– Det är oftast svårt för oss att bevisa att det handlar om lockpriser. Det är inte så många mäklare som får en varning för det. Men det är uppenbart att konsumenterna tycker att det är ett stort problem, säger Anders Astonsson på Fastighetsmäklarinspektionen. 

 

Fakta

Anmälningar mot fastighetsmäklare i Kalmar län:

2016 7

2017 11

2018 10

2019 9

2020 29

Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt