Annons:

180 miljoner i klimatstöd – främst till biogas

Satsningar på biogas i länet. Foto: Pixabay

180 miljoner i klimatstöd – främst till biogas

Under 2020 beviljades klimatinvesteringar i Kalmar län med 180 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet. Den största delen gick till projekt för ökad användning av biogas.

Annons:

Det huvudsakliga syftet med den statliga satsningen Klimatklivet är att minska utsläppen som påverkar klimatet. Varje investerad krona ska ge största möjliga klimatnytta är det tänkt. Under förra året fördelades sammanlagt 180 miljoner kronor. Det mesta handlade om biogasproduktion. 

Gasum AB i Mörbylånga fick merparten av stödet, de fick 156 miljoner för biogasproduktion, detta motsvarade 43 procent av investeringen. Runes Bensin och Oljeimport har fått 6,4 miljoner kronor för att uppföra en biogasmack i Ljungbyholm. Men det är också flera andra projekt som fått medel för energikonvertering.

Exempelvis Ekerum golf & resort har fått stöd för att de ersätter en oljepanna med värmepump. Flera nya publika laddstationer för elbilar har också anlagts med hjälp av stöd från Klimatklivet. 

 – Totalt har 102 åtgärder i Kalmar län beviljats stöd genom Klimatklivet mellan 2015-2020 och det motsvarar minskade utsläpp av ungefär 80 000 ton koldioxid per år, säger Sofie Backman, klimat- och energihandläggare på Länsstyrelsen Kalmar län.

 Beslut har tagits att förlänga Klimatklivet fram till år 2026  

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt