Annons:

NÄMNDENS BOKSLUT BÄTTRE ÄN BEFARAT – 13 MILJONER LÄGRE UNDERSKOTT

I höstas pekade socialnämndens prognos på drygt 16 miljoner i underskott. Vid årets slut landar underskottet på tre miljoner efter beviljade bidrag. Foto: Ossian Mathiasson

NÄMNDENS BOKSLUT BÄTTRE ÄN BEFARAT – 13 MILJONER LÄGRE UNDERSKOTT

Socialnämnden i Hultsfreds kommun hade ett underskott som pekade på drygt 16 miljoner i höstas. Underskottet vid årets slut blir tre miljoner kronor, 13 miljoner bättre. 
– Vi hade självklart fått ett stort minus om vi inte hade fått de här statsbidragen, så är det, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Annons:

Det såg minst sagt bekymmersamt ut rent ekonomiskt för socialnämnden i Hultsfreds kommun under 2020. 

Budgeten var på väg att spricka totalt och socialnämnden gick mot ett underskott på 16,2 miljoner kronor vid delårsbokslutet efter andra kvartalet (31 augusti).

Tre miljoner minus vid årets slut

Vid dagens digitala pressträff med socialnämnden presenterades ett preliminärt bokslut som är mycket bättre i jämförelse med hur det har sett ut tidigare. 

– Vi kommer redovisa ett underskott på tre miljoner kronor vid årets slut (2020). Vi vet med säkerhet vad vi har fått tillbaka i statsbidrag och förvaltningen har gjort en ganska så säker prognos på vad vi har ansökt och gjort jämförelser med utfallet på tidigare ansökningar när det gäller statsbidrag som är kopplat till covid-19 och ersättning för sjuklöner. Det är inte på exaktheten men vi är ganska nära på att vi kan räkna med att vi får statsbidrag i den omfattningen, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson. 

91,4 procent är vad socialnämnden har fått tillbaka på sina tidigare ansökningar.

– Använder vi oss av den procentsatsen på våra nuvarande ansökningar så skulle det innebära att vi får 91,4 procent av det vi har sökt. Det är sådana pengar som vi beviljas att få. Det ligger också till grund för vårt slutliga resultat på minus tre miljoner kronor, säger Per-Inge Pettersson. 

"Låg sjukfrånvaro"

I samband med den senaste prognosen efter andra kvartalet låg underskottet låg på 16,2 miljoner kronor vid årets slut. 

– Jag tycker inte att det råder några tveksamheter om att det är en kombination som gör att vi hamnar på så bra som minus tre miljoner kronor. Regeringen har kompenserat riktigt bra vad gäller sjuklöneersättningar och bidrag för merkostnader som covid-19 har inneburit i all vår verksamhet. Jag tycker inte att man ska prata så mycket om överkompensation trots att en del använder sådana ord. Vi vet att vi har haft en väldigt låg sjukfrånvaro på ordinarie personal i vår kommun och har inte haft ett enda avbräck från första linjens chefer inom äldreomsorgen, säger han och fortsätter:

– Att ha ordinarie personal på plats har varit A och O i vårt arbete och på så sätt har vi kunnat ha full kontroll på ekonomin hela tiden. Allt med skyddsutrustning och nya rutiner har givetvis inneburit ett merarbete. Vi har haft en så pass hög frisknärvaro så det har inte gjort att de andra kostnaderna har dragit iväg. Verksamheten har fungerat med god kvalité. Det finns en kombination till det förhållandevis goda resultatet jämfört med den sista prognosen som var på minus 16 miljoner kronor. Det är en förbättring med 13 miljoner kronor. 

"Dragit på oss en vårdskuld"

Slår man ihop alla statsbidrag under förutsättning att socialnämnden får de sista ansökningarna så handlar det om 19 miljoner kronor i både statsbidrag och ersättning för sjuklöner. 

– Vi hade självklart fått ett stort minus om vi inte hade fått de här statsbidragen, så är det. 

Pettersson hävdar också att coronaviruset har haft en undanträngningseffekt då en hel del har fått stå tillbaka.

– Den här situationen har gjort att annat har fått stå åt sidan. Covid-19 har haft en undanträngningseffekt så det är gott att vi har fått sådana tillskott i dubbel bemärkelse från statens sida. Vi har dragit på oss en vårdskuld som vi måste arbeta ifatt. Anhöriga och närstående har gjort ett enormt jobb så här i coronatider. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt