Annons:

POJKE FRIAS FRÅN VÅLDTÄKT VID SKOLA

Kalmar tingsrätt friar en pojke i ett åtal om våldtäkt på en skolgård i Västerviks kommun. Foto: Arkivbild

POJKE FRIAS FRÅN VÅLDTÄKT VID SKOLA

En pojke i de övre tonåren frias i ett åtal om en våldtäkt på en skola i Västerviks kommun. Domstolen har prövat pojken för både våldtäkt och oaktsam våldtäkt – men anser inte att bevisningen håller.

Annons:

Den åtalade och målsägande har en i stora drag gemensam bild av vad som hände när de träffades på skolområdet en kväll i november 2020. Dagen innan hade de haft kontakt på Snapchat och då diskuterat att de skulle ha sexuellt umgänge. Pojken och flickan träffades på skolgård och gick sedan iväg från flickans vän och började strula med varandra.

Det som skiljer dem åt är att flickan menar att pojken örfilat henne i ansiktet sedan hon vägrat att utföra oralsex på pojken vid upprepade tillfällen. Pojken har menat att flickan deltagit i den sexuella handlingen medan flickan menar att pojken utsatt henne för ett övergrepp och att hon blivit rädd av det slag som hon påstår att pojken utdelat.

Anser inte att bevisningen räcker

Domstolen anser att flickans berättelse är trovärdig och att den får stöd av en del vittnesuppgifter. Hon hade också en mindre skada i underlivet. Tingsrätten anser också att det är bevisat att pojken utdelat en örfil, även om ord står mot ord. Däremot anser man inte att det är bevisat att pojken hållit fast flickan eller att han har uttryckt sig hotfullt mot henne. Pojkens version av händelsen bedöms som lika trovärdig och ligger därför till grund för bedömningen av åtalet. 

Totalt sett anser tingsrätten att det inte är bevisat att pojken förstått att flickan inte deltog frivilligt i den sexuella handlingen. Det bygger man på att flickan kvällen innan tog kontakt med pojken och undrade om de skulle ha sex, att hon inte gjort något motstånd under handlingen och att hon inte berättade något till hennes vän när denne lämnade skolgården.

Man tycker inte heller att det är bevisat att pojken insett att det fanns en risk att flickan inte deltog frivilligt. Pojken frias därför både för våldtäkt och oaktsam våldtäkt.

Domstolens beslut kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt