Annons:

Förändringen: Elever från Virserum får ny kommunal hänvisningsskola

Venhagskolan i Målilla, som inom kort byter namn till Målilla skola, blir ny kommunal hänvisningsskola för elever från Virserum. Foto: Ossian Mathiasson

Förändringen: Elever från Virserum får ny kommunal hänvisningsskola

Elever från Virserum får ändrad kommunal hänvisningsskola från och med höstterminen 2021. Den nya hänvisningsskolan, om man vill gå i kommunal skola, är Venhagskolan i Målilla.

Annons:

Det som hände under hösten 2017 var att det blev en kö till Prolympia i Virserum och att de inte längre hade möjlighet att ta emot elever som bodde i Virserum. 

– Prolympia hade 26 elever i kö från årskurs 1 till 6 som inte hade skolgång. Vi kunde ta emot elever på Järnforsens skola men där var det också fullt. Vi hade inte plats någonstans. Det var akut att ändra och ordna skolgång för dessa elever, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Då fattades beslut om att ändra hänvisningsskola till Emådalskolan i Mörlunda från och med vårterminen 2018. 

– Skolan hade gott om plats lokalmässigt. Vi kunde anställa fler lärare och såg att vi hade ett utrymme på ungefär upptill 50 elever om det skulle öka på ytterligare. Vi kunde öka respektive minska antalet lärare beroende på hur många elever som kom från Virserum, säger Snickars. 

Ändrad hänvisningsskola

En buss sattes in från Virserum som gick via Målilla/Rosenfors fram till Mörlunda.

– En lång resa i antal mil och i tid, ungefär en halvtimmes skolresa eftersom bussen stannar i både Målilla och plockar upp elever i Rosenfors innan den kommer till Mörlunda, säger Snickars. 

Nu har Migrationsverket sagt upp alla lägenheter i Virserum och det var helt tomt i slutet av januari. 

– De 26 eleverna har krympt steg för steg under senaste året så nu är det bara tre elever från Virserum som går i Mörlunda. De som bor i Virserum har Prolympia kunnat ta emot för att fylla på i sina klasser. Det är många asylsökande elever som har lämnat och flyttat till andra kommuner så Prolympia har ökat på utifrån att det har funnits lediga platser. Det har gjort att det har minskat i Mörlunda. 

Barn- och utbildningsnämnden har nu fattat beslut om att ändra kommunal hänvisningsskola för elever från Virserum till Venhagskolan i Målilla från och med höstterminen 2021. 

– Skolan i Målilla håller på att byggas om och är klar i sommar. Då har skolan den flexibla kapaciteten som behövs för att kunna öka på och minska ner utifrån hur många elever som kommer från Virserum. Då kommer eleverna ha rätt till skolskjuts till Målilla om man bor i Virserum. Önskar man en kommunal skola så är det Venhagskolan i Målilla som gäller från och med hösten. 

"Kortare tids- och sträckmässigt"

Det finns ingen kommunal skola i Virserum och Snickars berättar att det alltid ska finnas en kommunal hänvisningsskola för föräldrarna att kunna välja. Nu blir det alltså Venhagskolan i Målilla som byter namn till Målilla skola i sommar.  

Fattar ni beslutet utifrån att det är närmare till Målilla än till Mörlunda?

– Inför varje beslut gör vi en analys utifrån Barnkonventionen. Vi ser att resan blir kortare både tids- och sträckmässigt så det är en fördel för eleverna. Skolan i Målilla har möjlighet att vara flexibel och det är en viktig del i det. Vi vet inte hur många elever som kommer välja skolan i Målilla istället för att gå på Prolympia. Vi måste kunna ta emot fler eller färre elever beroende på hur det ser ut. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt