Annons:

Politiker tar avstånd från elaka kommentarer: ”Vill markera att det inte är rätt

Fullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD) tar kraftigt avstånd från de negativa kommentarer som har riktats mot personal inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Politiker tar avstånd från elaka kommentarer: ”Vill markera att det inte är rätt"

Medarbetare inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun har fått ta emot kränkande tillmälen från kommuninvånare. Politikerna tar kraftigt avstånd från dessa kommentarer.
– Vi är beredda att direktmarkera felet i att håna personalen, säger fullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD). 

Annons:

Tre huvudskyddsombud från socialnämndens verksamhetsområde var inbjudna till måndagens fullmäktige för att ge en rapport om hur de och medarbetarna har upplevt coronasituationen under det senaste året. 

Susanne Ivarsson nämnde att skyddsutrustningen har varit det tuffaste under pandemin, att anhöriga har svårt att acceptera utrustningen och att personer i samhällena kommer med nedlåtande och elaka kommentarer. 

”De kommer med dumma kommentarer till hemtjänsten och nattpatrullen. Dödspatrullen har de blivit kallade. Maktlösheten av att samhället inte förstår att det inte är hemtjänsten som sprider smitta, utan de själva när de är ute och far överallt och träffar anhöriga”, sa Susanne Ivarsson under fullmäktigesammanträdet.

Klicka här för att läsa huvudskyddsombudens uppriktiga och raka rapport som presenterades för fullmäktigeledamöterna.

"Beredda att direktmarkera"

Att medarbetare får höra så kränkande tillmälen från medborgare i Hultsfreds kommun tar politikerna avstånd från. 

– Vi är beredda att direktmarkera felet i att håna personalen. Vi vill på det kraftigaste fördöma, ta avstånd från och markera att det inte är rätt. Hemtjänsten och övriga medarbetare ska inte hånas utan hyllas. Det är de som skapar möjligheter i vår kommun, säger Anders Andersson, fullmäktiges ordförande. 

Anders Andersson, fullmäktiges ordförande, tackade för redovisningen från de tre skyddsombuden. 

– Ni har presenterat vad som är positivt och vad som är bekymmer med skyddsutrustning och hur ni upplever hantering och ledning. Vi vill gärna visa er respekt och därigenom inte nonchalera utan ta in dessa synpunkter som ni har framfört i fullmäktige. Det är viktigt att vi som politiskt ansvariga får med oss den här bilden. Vi vill visa respekt, men vi förstår att ni känner att det är enorma utmaningar. Era medarbetare har varit med om ett oerhört tufft år med covid-19. Mycket kännbart för er som anställda men också för familjen. Pandemin är inte över och vi har fortfarande många månader, och förhoppningsvis inte år, framför oss där vi kan ta till oss och på olika sätt hantera de synpunkter för att ni ska orka och kunna uppleva att ni är respekterade som medarbetare i vår kommun, säger Anders Andersson.

Politiker tar avstånd från kommentarerna

Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande, känner till den problematiska situationen med elaka kommentarer till medarbetare. 

– Vi känner till att personalen har fått höra sådana dumheter från allmänheten när man gör en fantastisk insats för den enskilde. Att vi har hållit öppen verksamhet i en sådan omfattning är beundransvärt, att i det läget får höra dumma kommentarer är inte bra. Det är viktigt att vi som förtroendevalda fördömer den typen av kommentarer. Det behöver vi göra i olika sammanhang. Pandemin är inte över. Jag är rädd för att just allmänheten börjar bli trötta och till sist tappar man huvudet och förståndet, säger Per-Inge Pettersson. 

Tommy Ejnarsson (V) var inne på samma linje som föregående talare. 

– Jag vill bara instämma i det som Per-Inge säger om de här olägenheterna som personalen har behövt utstå när de utför sitt jobb, säger Tommy Ejnarsson och fortsätter: 

– Bristen på skyddsmaterial är något som hela Myndighetssverige inom sjukvårdssektorn får ta på sig. Man har dragit ner våra beredskapslager till ett minimum på allt, allt, allt för att inte tala om mediciner där läget är lika illa om det skulle hända att man behöver vissa mediciner. Det är mycket som myndighetssverige kommer att få se över och lära sig av när pandemin väl är över. 

"Ni talar rakt ut från hjärtat"

Åke Nilsson (KD) tyckte att det var en informationsrik och viktig redovisning

– Det är viktigt att vi får höra det så här direkt. En eloge för att ni har sagt det så rakt. Ni talar rakt ut från hjärtat. I det här gänget i fullmäktige så möts ni nog enbart av beundran för er insats från alla håll, men som enskilda ledamöter och som fullmäktige i stort så har vi inte den roll att peta i detaljerna. Hur upplever ni klimatet – och hur får ni fram budskapet till de som direkt kan ta tag i det, frågade sig Åke Nilsson. 

Huvudskyddsombudet Susanne Ivarsson svarade på frågan från Åke Nilsson.

– Vi har våra möten med Marie (Pihl) och Katarina (Dunhage) varannan vecka där vi talar om allting. Det som vi har tagit upp är händelser under hela året. Vi har bra samarbete med dem, sedan kan de inte rå för att vi får utrustning som inte håller måttet. Vi anser att kommunikationen har varit bra. Vi har andra saker som inte är så lätt att ändra på, till exempel utrymmen och omklädningsrum inom LSS och personlig assistans. 

Kommunalrådet Lars Rosander (C) tackade för redovisningen. 

– Det är mycket detaljer som man vardagligen inte får kontakt med så det är nyttigt att höra er beskrivning. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt