Annons:

ATC växer – siktar på att bli certifierad utbildningssamordnare

Additivt Teknikcenters platschef Joakim Svensson har mycket på gång med nya utbildningar och förhoppningsvis titeln som Teknikcollege. Foto: Ossian Mathiasson

ATC växer – siktar på att bli certifierad utbildningssamordnare

Additivt Teknikcenter i Hultsfred växer och har mycket på gång. En stor nyhet är att de siktar på att få ett Teknikcollege-certifikat.
– Det kommer sätta en kvalitetsstämpel på utbildningarna, säger Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter (ATC). 

Annons:

Additivt Teknikcenter ligger i startgroparna för en ansökan som medlem i Teknikcollege. Joakim Svensson berättar att det pågår en certifierings- och granskningsprocess.  

– Fördelarna är att vi får certifierade utbildningar, knyter till oss ett större nätverk och sätter en kvalitetsstämpel på utbildningarna. Det är mycket att styra med, säger Joakim Svensson. 

Tror du att det kommer gå vägen?

– Ja, jag hoppas att vi får ett certifieringsbeslut före sommaren. Det blir en kvalitetsstämpel på utbildningarna och att vi blir certifierade genom vår revision, säger Joakim Svensson. 

Nya utbildningar

Det blev under förra veckan officiellt att Östsvenska yrkeshögskolan och Mölk utbildning AB söker nya utbildningar tillsammans med Additivt Teknikcenter. Det handlar om en CNC-teknikerutbildning med start hösten 2022 och en ny 3D-teknikerutbildning på distans. 

ATC drar till hösten igång en ettårig industrilärlingsutbildning med automationsinriktning tillsammans med Hultsfreds Lärcenter. 

– Vi tittar just nu på vår maskinpark och utbildningsmaterial för de kommande utbildningarna, framför allt CNC-teknikerutbildningen där man har ansökt om start hösten 2022. Det är en utbildning som vi har inte haft tidigare. Det är en tvåårig YH-utbildning som består av 400 YH-poäng. 

Utbildar just nu 46 elever

Joakim Svensson berättar att det har hänt väldigt mycket på ATC på några enstaka år. 

– Vi växer så det knakar. Vi har eller ansöker i dagsläget om sju utbildningar. Vi har 46 elever som vi utbildar och 35 av dem är ute och gör sin APL (arbetsplatslärande) eller LIA (lärande i arbete) på 27 olika företag. Det är mäktigt. Antalet elever som vi utbildar kommer öka i höst när industrilärlingsutbildningen drar igång på Lärcenter. Hösten 2022 drar CNC-teknikerutbildningen igång så vi kommer växa ytterligare. 

Vad säger du om ATC:s korta, men ack så intensiva, resa?

– Det är häftigt, från noll elever i augusti 2018 till förra årets 44 utexaminerade elever. I år har vi 46 elever och vi kommer få fler i höst tack vare industrilärlingsutbildningen. Vi har vuxit mycket på tre år och har en imponerande maskinpark med 30 olika 3D-skrivare. Vi skriver ut produkter i plast, metall samt pannkaks- och chokladskrivare. Det finns ett framtida behov i personalomsättningar och pensionsavgångar. Vi vill hjälpa företagen att kompetensförsörja och bli konkurrenskraftiga med den nya tekniken. Vi tittar över maskinparken som ska förnyas tack vare de nya utbildningarna. 

Hur mycket mer kan ni växa?

– Ja, det är frågan. Nu börjar vi bli trångbodda med tanke på fler utbildningar och fler elever. 

"Vill locka teknikintresse i låga åldrar"

ATC har framöver funderingar på att anordna aktivitetskvällar för barn när coronapandemins restriktioner börja lätta. 

– Vi vill locka teknikintresse i låga åldrar. Vi har lånat Makerspace-utrustning med programmerbara robotar som barn kan programmera genom sin telefon eller iPad. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt