Annons:

Drygt en månad till ALV:s öppning:

Joacim Johansson berättar att bokningsläget är bättre än förväntat en månad tills öppning av parken. Foto: Simon Henriksson

Drygt en månad till ALV:s öppning: "Bokningsläget bättre än förväntat"

Den 28 maj planerar Astrid Lindgrens Värld att öppna parken. Mycket är förstås fortfarande ovisst, men bokningsläget ser bra ut.
– Det är bättre än förväntat, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

Aldrig har väl Ronjas vårskrik känts så nödvändigt som i år. Smittspridningen är fortsatt på en hög nivå, för få har hunnit vaccineras för att det ska märkas i samhället och pandemin har pågått i mer än ett år. 

Men Astrid Lindgrens Värld känner stort hopp och planerar för en öppning av parken om drygt en månad. Om två veckor öppnas också Astrid Lindgrens Näs. 

– Det känns väldigt bra. Efterfrågan är god. Vi säljer biljetter till de som bokat boende och vi har också uppmanat dem att boka biljetter. Det är en förklaring till att vi säljer mycket biljetter. Nästa steg blir att släppa biljetter till övriga gäster. Där inväntar vi lite grann läget för att veta mer om hur det kommer se ut. I inledningen av maj planerar vi att släppa på den biljettförsäljningen, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Är bokningsläget där du förväntade dig?

– Det är bättre än förväntat utifrån läget som råder. Man märker att marknaden är god och presumtiva gäster vill ut och göra saker. Man trånar efter att gå på restaurang, komma till oss i parken och ha semester igen. Det märks tydligt. 

"Börjar leva på nytt"

Skådespelarna är på plats och repeterar inför premiären. 

– Nu har man levt med någon form av oro i över ett år och man kan aldrig vara säker på hur det ser ut om några veckor. Vi tar en dag i taget, det är så vi jobbar. Men vi går för en öppning den 28 maj och någon annan plan finns inte just nu. Sedan får man förhålla sig till läget och att det är föränderligt. 

Hur är det att se repetitionerna vara igång?

– Det är fantastiskt härligt. Förra veckan övade Katthultsensemblen och att få höra musiken igen... Det är som att parken börjar leva på nytt. Det ger energi att det börjar bli liv och rörelse. Men, med all respekt, har man lärt sig att det inte går att ta något för givet. 

Hoppas på bättre läge

ALV räknar med att kunna ta emot cirka fyra till fem tusen gäster per dag beroende på 20 kvadratmetersregeln som gäller för utomhusparker.

– Så många biljetter och boendegäster har vi inte, så det kommer finnas chans för gäster som bara vill besöka oss och inte bo här. 

Joacim Johansson är förstås inte smittskyddsexpert, men hans förhoppning är att läget ska vara annorlunda i slutet av maj jämfört med nu och att läget ännu senare i sommar ska vara mycket bättre.

– Redan i maj ifjol såg man en nedgång och vi får hoppas att det blir samma omfattning av nedgång i maj i år. Personligen har jag förhoppning om att läget ska ljusna. Det är bara att titta på England, där börjar man öppna upp för åskådare igen på fotbollsmatcher. Man är visserligen före oss i vaccinering, men vi kommer ju komma dit vi också. Kommer vi dit tror jag att vissa restriktioner tas bort.

Näs öppnar snart

Redan 1 maj öppnar Näs för säsongen. 

– Där förhåller vi oss till de regler som gäller för museum och har gjort de anpassningar som ska göras. Det ska bli oerhört roligt. Nu är maj ingen oerhört välbesökt månad på Näs i vanliga fall, så jag ser ingen risk i det sammanhanget att vi ska behöva neka människor att komma in. Men även där kommer man få förboka sin biljett på nätet. 

Ni har både ett museum och en utomhuspark. Hur tänker du kring de skillnader som gäller där?

– Det känns ju märkligt. Vad som kanske är ännu märkligare i någon form är att den svenska fjällvärlden fått beröm av Tegnell, att man har skött det så otroligt bra och bedrivit verksamheten på ett ansvarsfullt sätt. Det är också en utomhusaktivitet och jag upplever inte att beslutsfattarna är lika villigt inställda till temaparker. Jag missunnar inte dem, men jag tycker det är lite konstigt.

Nya besked om förlängda restriktioner kan dock komma redan under torsdagen. Information om hur det påverkar återkommer vi till senare under dagen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt