Annons:

Kritik väcks mot rivningsplanerna i Virserum – han anser att argumenten inte håller

Stig-Åke Petersson är kritisk till Hultsfreds Bostäders planer på att riva ett 50-tal lägenheter på Bastugatan i Virserum. Foto: Ossian Mathiasson

Kritik väcks mot rivningsplanerna i Virserum – han anser att argumenten inte håller

Ett 50-tal lägenheter på Bastugatan i Virserum planeras att rivas. Virserumsbördige Stig-Åke Petersson ställer sig kritisk till rivningsplanerna. 
– Jag menar på att det finns inga argument för att riva hyreshusen, säger han till Dagens Hultsfred. 

Annons:

Både Hultsfreds Bostäder och politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott anser att rivning är den bästa lösningen vad gäller två hyreshus på Bastugatan i Virserum. Migrationsverket har lämnat sina lägenheter på Bastugatan.

Hultsfreds Bostäder anser att det finns ett stort renoveringsbehov och bedömer att en eventuell renovering skulle bli för dyr och överstiga 100 miljoner kronor totalt sett. De har konstaterat att en renovering skulle kosta 15 000 kronor per kvadratmeter och det rör sig om 7 100 kvadratmeter i Väduren 4 och 5. 

"Inte ett hållbart argument"

Stig-Åke Petersson, bördig från Virserum och numera bosatt i Stockholm, har engagerat sig i frågan och tycker att bostadsbolagets och kommunens inställning är felaktig. 

– Som jag förstår det så är det faktiska skälet till rivningen att man vill undvika den sociala dumpningen som man brukar kalla det för. Jag tycker inte att det är ett hållbart argument i det här sammanhanget, säger Stig-Åke Petersson och fortsätter:

– Bostadsbolaget påstår att husen är i väldigt dåligt skick. Jag har varit inne i flera av bostäderna med tanke på att jag har stöttat enskilda flyktingar som offentligt biträde i asylprocessen. Det har gjort att jag har fått kontakt med flera asylsökande i Virserum och haft möjlighet att se lägenheterna när jag har träffat dem. Jag har kunnat notera att det är bra standard på bostäderna.

Kritisk till dyr renovering

Enligt de kalkyler som bostadsbolaget har presenterat för politikerna skulle det kosta över 100 miljoner att renovera hela beståndet. Petersson blir förvånad när han får höra totalsumman.

– Jag vet inte hur de har kommit fram den summan. Rent generellt tycker jag att det är en väldigt hög summa. Jag har varit inne i fem-sex olika lägenheter och standarden är bra. Badrummen är uppfräschade och köken är väldigt fina med bra spisar och diverse köksutrustning. Jag själva skulle absolut kunna bo i en sådan lägenhet. Jag tycker att det är lite konstigt att man drar till med en sådan summa. Det behövs ingen totalrenovering för att lägenheterna ska vara fullt acceptabla.

Han anser att det saknas argument för att riva de berörda hyreshusen. 

– Hultsfreds Bostäder lägger fram att husen skulle behöva rustas upp och att det kostar för mycket pengar. Det finns kanske en och annan lägenhet som behöver rustas upp men att hela beståndet ska vara så jäkla dåligt köper jag inte. De har också fått en viss summa från Migrationsverket.

Inga lägenheter marknadsförs

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättade på förra veckans pressträff efter kommunstyrelsens arbetsutskott att det kommer finnas 45 lediga lägenheter i Virserum om man river ett 50-tal lägenheter på Bastugatan. 

Om man tittar på Hultsfreds Bostäders hemsida finns det noll lediga lägenheter i Virserum. 

– Det är mycket märkligt. Om det är så att de har ett 40-tal lediga lägenheter som de inte informerar om så får de inga hyresgäster. Argumentet om att många lägenheter inte är uthyrningsbara är inte gångbart. Hultsfreds Bostäder har ändå underhållit lägenheterna, sedan finns det en och annan lägenhet som behöver renoveras. Om man ska generalisera lite grann så tycker jag inte att det finns stöd för deras planer. 

Vad tycker du om politikernas inställning?

– Det känns som att de bara lyssnar på vad Hultsfreds Bostäder tar fram. Det är aldrig någon som har ifrågasatt de här siffrorna, men sedan vet jag inte vad som sägs på slutna sammanträden. 

"Borde prata med invånarna"

Det är oklart hur långt Petersson kan tänka sig att gå för att stoppa rivningsplanerna. 

– Jag kan inte göra så mycket mer än att skapa en opinion. Jag är inte folkbokförd i Hultsfreds kommun och kan inte överklaga beslut. Nu när allt verkar vara kört går kommunen ut med information om vad som ska ske. Det har säkert funnits i någon dagordning på något sammanträde men de har aldrig gått ut öppet och kanske haft ett samråd. Det är en riktigt stor sak. Jag tycker att man borde prata med kommuninvånarna om man bryr sig om demokrati och det är viktigt att höra vad folk tycker och tänker. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt