Annons:

Politiker vill se grundlig utredning och undvika förhastat rivningsbeslut

Rosie Folkesson (S) vill att det görs en grundlig utredning angående rivningsplanerna av ett 50-tal lägenheter på Bastugatan i Virserum. Foto: Ossian Mathiasson

Politiker vill se grundlig utredning och undvika förhastat rivningsbeslut

Ett 50-tal lägenheter planeras att rivas på Bastugatan i Virserum. Rosie Folkesson (S) engagerar sig nu i frågan. 
– Jag anser att det behövs göras en riktig utredning i frågan innan man förhastat fattar beslut om rivning, säger Rosie Folkesson.

Annons:

Både Hultsfreds Bostäder och politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har tidigare aviserat att de anser att rivning är det bästa alternativet vad gäller två hyreshus på Bastugatan i Virserum. 

Det är planer som har bemötts med såväl kritik som frågor på sociala medier under de senaste veckorna. Rosie Folkesson, socialdemokratisk fullmäktigeledamot i Hultsfreds kommun, har lyft frågan i partiets fullmäktigegrupp och tycker att det är på sin plats med en riktig utredning med tanke på att inga beslut har fattats.  

– Samtliga fullmäktigeledamöter fick nyligen ett brev från Roberto Garnfeldt som hade massa idéer på vad man kan göra med husen. Jag tycker att vi måste undersöka först innan vi tar beslut om att riva husen på Bastugatan. Alla i vår grupp var ganska överens om att det borde göras en riktig utredning innan vi tar några beslut, säger Rosie Folkesson. 

"Hoppas att alla är med"

Hon har också fått indikationer på att kommunstyrelsens arbetsutskott har bestämt sig för att åka ut och titta på lägenheterna inom en snar framtid. 

– Vi hoppas att alla är med på att man gör en riktig utredning innan man dömer ut något, säger Rosie Folkesson (S). 

Det har varit mycket skriverier och reaktioner på rivningsplanerna om man jämför med det redan tagna beslutet att riva ett 100-tal lägenheter i Stålhagen.

– Jag tror att det beror på många olika saker. I Stålhagen har det varit tal om rivning i många, många år utan att det har blivit av. Migrationsverket hyrde lägenheter ett tag så det var ingen nyhet att lägenheterna var utdömda. Rivningsplanerna i Virserum har inte funnits så länge utan det har kommit upp under det senaste året. 

Mejlet från Roberto Garnfeldt har verkligen fått Rosie Folkesson att agera i frågan. 

– Han skriver bland annat att det kanske inte behöver vara bostäder, det går kanske att göra något annat av det. Man måste åtminstone kunna få chansen att titta på möjligheterna och jag säger inte att det inte ska rivas om det visar sig att det är massa mögel eller liknande. Jag har inte hört att det har gjorts någon sådan utredning. 

"Bedömt att det kostar ungefär så"

Enligt de kalkyler som det kommunala bostadsbolaget har presenterat för politikerna skulle det kosta över 100 miljoner kronor att renovera hela beståndet. 

– Jag tror inte att de har gjort en undersökning och tagit in några offerter på det. Jag tror att de har bedömt att det kostar ungefär så. Kostnaden känns orimligt hög. Vi vill ha ett konkret underlag för att kunna fatta ett beslut. Det ska vara på riktigt och jag tycker att man ska titta på om det finns andra möjligheter att skapa andra saker av det än att ta till en rivning. 

Hur kommer du driva frågan vidare?

– Först får jag väl höra vad de säger från KSAU när de har varit på Bastugatan. Jag kommer kräva att vi får en rejäl undersökning. Jag blir kanske nedröstad men det måste finnas ett bra underlag. Vi kan inte hålla på och riva för att man får för sig att man ska riva. Om man har bestämt sig för något så hittar man 1 000 olika anledningar till att göra det. Man kan kanske bestämma sig för något annat och hitta 1 000 olika anledningar för att göra det i stället. Det måste inte vara rätt att bara riva även om det kan vara det. Det vet vi inte än. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt