Annons:

Gymnasiet brister i arbetet med utsatta elever – får anmärkning

Hultsfreds gymnasium har fått en anmärkning från Skolinspektionen för att de brister i arbetet med att hjälpa elever som behöver särskilt stöd. Foto: Ossian Mathiasson

Gymnasiet brister i arbetet med utsatta elever – får anmärkning

Skolinspektionen anser att Hultsfreds gymnasium har brister i arbetet med särskilt stöd för elever och delar ut en anmärkning.
– Det är en del som vi behöver utveckla och förbättra, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Annons:

Skolinspektionen bedömer att Hultsfreds gymnasium inte uppfyller kraven vad gäller arbetet med åtgärdsprogram för elever med behov av särskilt stöd. 

Utredningen från Skolinspektionen visar att det finns fungerande rutiner på gymnasiet för att uppmärksamma och utreda elevers behov av stöd. Vid intervjuer med lärare, elevhälsan och berörd rektor framgår det att elevernas kunskapsutveckling kontinuerligt följs upp på olika sätt och att elevernas behov utreds och dokumenteras. 

Åtgärdsprogram utarbetas dock inte alltid för elever som har bedömts ha behov av särskilt stöd. Vid intervjuer med rektorn och personalen har det förts diskussioner som innebär att åtgärdsprogram inte behöver upprättas för elever som går på introduktionsprogrammet med anledning av att elevernas utbildning i hög grad är individanpassad. 

Så ska gymnasiet lösa problematiken

Det finns i dagsläget ett utarbetat åtgärdsprogram på skolan och nu ska gymnasiet påbörja arbetet med att upprätta åtgärdsprogram även för elever inskrivna på introduktionsprogrammet under hösten 2021. 

– Det är en del som vi behöver utveckla och förbättra. Vi gör redan anpassningar i undervisningen, har särskilda undervisningsgrupper och har anpassningar utifrån varje studerande med individuella studieplaner och riktade insatser. Vi gör mycket insatser i undervisningen. Man behöver kunna utvecklas utifrån sin studieplan och det behöver vi förbättra. Det stämmer överens med vad vi behöver arbeta vidare med, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfreds kommun. 

Vad blir nästa steg i ert arbete?

– Att vi gör åtgärdsprogram för elever oavsett stöd så vi kan följa upp dem regelbundet och göra utvärderingar. Är det inte rätt insatser som stöd till eleverna så ska insatserna bytas ut. 

Har eleverna påverkats på något sätt?

– Vi gör anpassningar av särskilt stöd till eleverna och det är väldigt individuellt utifrån varje elevs behov. Denna dokumentation är vårt arbetsmaterial för hur vi gör. Man kan ha möte med vårdnadshavare kring elevens behov och följa upp det. Det skapar en tydlighet och det är bra att vi förbättrar den delen. 

Gymnasiet ska i slutet av september skicka in en skriftlig redovisning av vilka åtgärder de har vidtagit.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt