Annons:

Virserums godbitar presenteras i utställning:

Carolina Jonsson, producent på Virserums konsthall, öppnar portarna till de fyra utställningarna på söndag. Foto: Ossian Mathiasson

Virserums godbitar presenteras i utställning: "I mötet händer det mycket"

Virserums konsthall fyller 20 år och då slår man till med en utställning som har Virserum i blickfånget.
Konstnären Peter Ojsterseks intensiva arbete har gjort utställningen möjlig.
– Det har varit spännande att följa hans arbete, säger producenten Carolina Jonsson

Annons:

På söndag öppnar fyra utställningar samtidigt på Virserums konsthall. I år är det framför allt jubileumsutställningen med och Virserum som är det stora huvudnumret när konsthallen fyller 20 år. 

– Vårt uppdrag på konsthallen är att arbeta med de som bor på orten och i området. Det är därför vi finns här och den här utställningen är ett bra exempel på det, säger Carolina Jonsson, producent på Virserums konsthall.

Utställningen Såga ut och sy ihop Virserums historia har premiär på söndag och pågår fram till den 2 december.

Tanken är att den ska spegla ortens historia och tillsammans med föremål och berättelser från ortsborna har utställningen blivit möjligt.

"I mötet händer det mycket"

Ett stort ansvar har vilat på konstnären Peter Obsterseks axlar, som har fångat upp berättelserna och minnena och sammanfogat det till denna resa som går från dåtid till nutid i Virserums historia.

– Att ha en utställning i ett så långt historiskt perspektiv har vi inte haft tidigare. När konsthallen öppnade 1998 visades fotoutställningen Virserum en dröm som visade storhetstiden med blomstrande industri i Virserum och nedgången. Det här är ett sätt att lyfta Virserum som tema, säger Carolina Jonsson.

Hon tycker att det har varit intressant att följa konstnärens arbete och se hur en utställning växer fram efter massor av samtal, intervjuer och workshops på orten.

– Peter har satt igång flera processer i samhället. Det började med en fika som gjorde att han skapade en första kontakt med människorna, då började de själva undersöka sin egen historia och tar fram materialet som vi sedan har byggt utställningen med. I mötet med människor händer det mycket.

"Precis vad vi vill visa"

Hon är mycket nöjd med resultatet och ger Peter ett gott omdöme.

– När man jobbar med processkonst kan vad som helst hända, det måste man låta konstnären få styra på egen hand. Det här är precis vad vi vill visa.

Hur går tankarna inför öppnandet på söndag?

– Det lär väl komma en hel del folk och jag hoppas att Virserumsborna kommer ner hit. Vi tror på en bra dag.

Utställningen Småländska trådar samt Martina Nilssons och Bergilot Kvarnares konst i varsin studio i Friytan har premiär på söndag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt