Annons:

  • Ny film av Matz Eklund:

    Filmen om Västrum av Matz Eklund. Foto: Matz Eklund

  • Ny film av Matz Eklund:

    Fisknät. Foto Matz Eklund

  • Ny film av Matz Eklund:

    Matz Eklund under inspelningen av filmen från Västrums skärgård.

Ny film av Matz Eklund: "Känsla av att det kan bli större"

Det var Film Direkt, Matz Eklund som gjorde filmen om dialekten om Västrum. Nu berättar han om hur filmen kom till och hur det var att komma ut i en för honom helt ny miljö, Tjust skärgård. Nu ligger ett klipp på filmen ute på Västrums Hembygdsförenings hemsida och klippet har spridit sig över Sverige.
– Jag har en känsla av det här kan bli mycket större än bara för människor i Gunnebo, säger Matz Eklund.

Annons:

Filmen om dialekten i södra Tjust skärgård blev till efter att Västrums Hembygdsförening och föreningens ordförande Rigmor Kinnbom kontaktade Matz Eklund. Under sommaren 2020 spelade han in filmen från öarna i skärgården och intervjuade äldre människor som fortfarande bor kvar på öarna.

- Det har varit rofyllt och fint att få göra filmen och jag ville lyfta fram att det inte längre satsas på landsbygden. Livet som levdes förr kan inte levas nu med några kor på en ö och få det att gå runt ekonomisk, säger Matz.

Han har knappt någon erfarenhet själv om hur skärgårdslivet ser ut eller sett ut på öarna i Östersjön.

- Jag är inte någon skärgårdsmänniska men jag har fått filma flera underbara miljöer. Det blev som en helt ny värld för mig att komma ut i skärgården. Jag tror att det är några av de vackraste platserna i hela Sverige som jag har varit i. Det är inte exploaterat som i många andra städer runt om i landet, säger Matz.

Han berättar att det var en annorlunda sommar att göra film, då det var Coronasommar.

- Tyvärr kunde jag inte filma något midsommarfirande i skärgården, då det blev inställt i sommar på grund av Coronapandemin. Men jag fick låta personerna i filmen berätta om det i stället.

Äldre personer berättar

Filmen kommer att berätta om livet i skärgården som den tedde sig förr men även o den speciella dialekt som en gång fanns på öarna i Västrum.

- Jag tog mig tid att lyssna på personerna för att sedan kunna filma dem på rätt sätt. Det kan vara svårt att få dem att tala sin dialekt när man tar fram kameran. Jag vill att de äldres karisma ska lyftas fram i det här projektet. Det är många äldre som ska ge sin berättelse och det kanske är deras sista berättelse om hur det var förr i skärgården, säger Matz Eklund.

Dialekten från Västrum är speciell och det berättar en kvinna från svenska språkinstitutet om i filmen och hur dialekter försvinner i dag när unga inte längre kan driva företag ute i skärgården utan de tvingas flytta in till storstäder.

Kan visas i SVT

Filmen om Västrum kommer att förhandsvisas första gången i Gunnebo Folkets hus den fjärde december. Därefter kommer filmen att visas den femte och sjätte december.

- Jag har en känsla av att filmen kommer att bli större än så och visas i ett område som är större än i Gunnebo, säger Matz Eklund.

Han har redan fått in förfrågningar om att filmen ska visas på fler platser i landet.

- Det är många som har sett klippet på Västrums hembygdsförenings hemsida och hört av sig. Det finns bland annat intresse från SVT att få visa filmen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt