Annons:

Snart klart för ombyggnation av anrika hotellet – ”Vi hoppas att vi har Hultsfredsborna med oss”

Christian Ryning i nuvarande matsalen på Palace Hotell. Förhoppningsvis kan bygget som ska ge många fler sittplatser snart dra igång. Foto: Ossian Mathiasson

Snart klart för ombyggnation av anrika hotellet – ”Vi hoppas att vi har Hultsfredsborna med oss”

Planerna på att bygga ut hotellet för att kunna möta efterfrågan på platser i restaurangen har funnits i ett par år. Nu planerar ägarna till Palace Hotell att dra i gång med den omfattande renoveringen av gamla stallet.
– Vi har inte flyttat hit för att ha det här i bara några år, säger Christian Ryning. 

Annons:

Sedan 2018 driver Christian Ryning anrika Palace hotell i Hultsfred tillsammans med Robert Lindberg. När de i samband med övertagandet av verksamheten flyttade till Hultsfred visste de inte alls hur pass stort tryck det skulle vara på hotell och restaurang. Nu, efter att ha drivit verksamheten i några år är de dock övertygade – de måste bygga ut för att kunna möta efterfrågan.

Ansökan om bygglov inskickad

För ett par år sedan köpte Christian och Robert grannfastigheten till hotellet, en anrik byggnad som går under namnet ”Stallet”. Planen var att bygga ihop de båda husen och i det gamla stallet bygga en ordentlig matsal och nytt kök. Planerna har sedan dess hängt i luften, men nu står det klart att de blir av. Banken är med på planerna, och bygglovsritningarna är inskickade. Förhoppningen är att kunna komma i gång med bygget under vintern, när det är lågsäsong för hotell- och restaurangverksamheten. 

– Nu när läget är att det är nya restriktioner, då kände jag bara att ”nu jävlar drar vi i gång”, säger Christian. 

Liksom förra året går hotellet in i en vinterlågsäsong, och kommer inte att hålla restaurangen öppen som vanligt. 

– Vi kör som förra året, att vi har avhämtningshappening en gång i månaden, och så passar vi på att planera för byggnationen i stället. Egentligen, med facit i hand så borde vi ha passat på och gjort det redan förra året. Hotellet kommer dock ha öppet som vanligt, och vi kommer att ha catering och begravningar och så. 

En totalrenovering av stallet – det måste vara en stor investering att göra, särskilt mitt i en pandemi? 

– Det är klart. Man blir lite höjdrädd när man tittar på det. Det är en jätteinvestering för oss, verkligen. Men det blir spännande. Vi hoppas att vi har Hultsfredsborna med oss, de har varit otroliga på att stötta oss genom krisen!

– Det har funkat, även om det väl har varit som det har varit. Någonstans känner vi så här, att vi ha inte flyttat hit för att ha det här i några år bara. Min dröm är att hitta en arrendator, en bra kock, som kan driva restaurangen för att få ned mitt eget ansvar. Men jag tycker ändå att det har fungerat bra. 

Vad hoppas ni att ombyggnationen ska betyda för verksamheten?

 – Det är ju helt avgörande faktiskt. När vi öppnade här hade vi inte någon aning vilket tryck vi skulle ha, vi visste inte vad Hultsfred var. Men vi har ett jädra tryck här och då behöver vi komma i rätt dimension på verksamheten. På vintern har vi bara sex bord, och det är problematiskt. Vi vill gärna att det här ska bli en vanlig restaurang där man bara kan glida in. Som det är nu behöver man boka veckor i förtid.

Någon tid för när projektet ska vara klart och i hamn vågar Christian inte sia om. 

– Egentligen hade det varit enklare att riva skiten. Det är stampat jordgolv och oisolerat. Och vi behöver vatten, avlopp och ventilation. Men jag är mån om historien och själen i hela fastigheten och att det ska bli fint. Som det är idag så är grannhuset lite sorgebarnet, men det kommer bli bra. 

Hur har Hultsfredsborna reagerat på satsningen? 

– Väldigt positivt. Enda negativa var när vi målade om hotellet, då blev det ramaskri. Men jag tror efteråt att de är ganska nöjda ändå!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagenshultsfred.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt