Annons:

Företag i Hultsfred läggs ner:

Inge Hyckenbergs företag Armaturfabriken läggs ner på grund av strikta sanktionsavgifter och dålig lönsamhet. Foto: Ossian Mathiasson

Företag i Hultsfred läggs ner: "Lever under stort hot"

Tuffa sanktioner från Arbetsmiljöverket och dålig lönsamhet.
Det är huvudorsakerna till att Inge Hyckenberg lägger ner Armaturfabriken i Hultsfred.
– Jag törs inte driva företag längre, säger han.

Annons:

Ett Hultsfredsföretag som har funnits över 100 år läggs ner.

Det handlar om Armaturfabriken i Hultsfred som grundades 1915 och då hette Upsala Armaturfabrik.

1970 flyttades verksamheten till lokalerna i industrihotellet Blåklinten och när företaget gick i konkurs 2013 blev Inge Hyckenberg ägare till företaget.

Nu kastar han in handduken för gott. I mars läggs företaget och två personer har varslats om uppsägning.

– Grundorsaken är inte att det går med förlust, det är inte hela världen. Problemet är att det kommer så mycket krav från myndigheter så jag törs inte driva företag längre, säger Inge Hyckenberg.

"Använder kriminella metoder"

Från och med juli 2014 trädde nya regler för sanktionsavgifter i kraft och det handlar om överträdelser av föreskrifter som meddelas av Arbetsmiljöverket.

Det är något som Inge Hyckenberg har starka åsikter om.

– Arbetsmiljön för egna företagare är noll i dag. Jag känner att jag lever under stort hot från Arbetsmiljöverket, säger han.

Vad menar du?

– De använder sig av de kriminella mc-gängens metoder, de går rakt in på företaget med polismans befogenheter, skriver ut sanktionsavgifter och ska ha pengar av oss.

Han ger följande exempel:

–  Om mina gubbar har truckkort och kör mina truckar och Arbetsmiljöverket kommer så ska det finnas ett papper i trucken, ett papper hos arbetaren och ett papper i en pärm som talar om att just den mannen får köra den trucken. Finns det inte det så är det 70 000 kronor i böter. Vi vet inte ens hur pappret ska se ut. Och har jag en stege som är mer än 90 centimeter hög och inte är besiktigad så är det böter på mellan 15 000-150 000 kronor.

"Ännu jävligare när de kommer"

De nya sanktionerna är en del i varför han lägger ner verksamheten.

– Tänk dig själv att du har ett kapital och några anställda som ska ha lön och sen ska du lägga pengarna som du får in på böter. Det är inte så roligt, säger han och fortsätter:

– Vi som företagare törs inte heller skälla på Arbetsmiljöverket, då är de ännu jävligare när de kommer.

Han tog över verksamheten 2013 och varje år har företaget gått med förlust och summan ligger på totalt 600 000 kronor.

– I samma veva som jag tog över företaget så stals det material för 800 000 kronor. Vi har inte fått någon lönsamhet efter det och kört med förlust. Sen kom de nya reglerna ovanpå det, då blev det ännu farligare att driva företaget rent ekonomiskt. Vi törs inte fortsätta längre, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt