Annons:

Nytt odlingsprojekt på Axelssons i Aby: ”Tror på det här”

Patrik Axelsson, vd på Axelssons i Aby, berättar att man ska sätta hallon i två tunnlar under 2018. Foto: Ossian Mathiasson

Nytt odlingsprojekt på Axelssons i Aby: ”Tror på det här”

Potatis och jordgubbar är specialiteterna hos Axelssons i Aby. En nyhet för i år är att man ska sätta en ny odling – med hallon.
– Vi tror på det här med trädgårdsodling, säger vd:n Patrik Axelsson.

Annons:

Det är mycket som händer på Axelsson i Aby och man känner verkligen framtidstron. 

Den stora nyheten under året är att odlingsbeståndet utökas då man ska sätta hallon för första gången.

– Det kommer bli en ganska liten produktion. Vi ska ha 2 000 kvadratmeter hallon och kan skörda tre-fyra ton, det kommer vara ett viktigt komplement till jordgubbarna när den säsongen minskar, säger Patrik Axelsson.

Hallon i två tunnlar

Under 2018 ska de sätta sorten Glen Ample, som är den vanligaste sorten i odling och ger fina, stora bär.

– Vi har tio odlingstunnlar på gården och i två av dem ska det sättas hallon och i de åtta andra blir det jordgubbar. Vi kör ut jordgubbar till ett 30-tal butiker varje dag under sommaren och tanken är att hallonen också ska säljas på färskvarumarknaden, säger han.

Axelssons i Aby har som mål att de ska vara ett av Sveriges starkaste varumärke för småländsk smakrik sandjordspotatis och erbjuda kunderna ett variationsrikt potatissortiment året runt. 

Uppemot 40 miljoner i omsättning

Jordgubbarna ska vara kända som de sötaste jordgubbarna och det är det perfekta klimatet med svala nätter och varma ljusa sommardagar med många soltimmar som utvecklar bärens koncentrerade smak.

De första jordgubbarna sattes på 1,5 hektar 1997 och i dag har de över 20 hektar med jordgubbar och skördar omkring 200 000 liter.

De hade ett rekordbra 2017 och omsatte nästan 40 miljoner och satsar på en helt ny potatissorteringshall som man håller på att bygga för fullt.

Satsar på sötpotatis

De planterade ett hektar med sparris förrförra året och i år finns möjlighet att skörda några knoppar för att under 2019 kunna skörda för fullt.

Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) satte man en liten del med sötpotatis förra året. I år ska ett halvt hektar sötpotatis planteras på området.

– Vi satsar på det för att den passar bra i jordgubbsodlingssystemet, man odlar på samma bäddar och med samma plast. Det är en väldigt värmekrävande växt och det liknar mer en trädgårdsodling än en potatisodling.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt