Annons:

  • Nystart för båtfabriken i Storebro – tror på 30-40 anställda

    Verksamhetschefen Jimmy Haglund tror på en lysande framtid för Storebro Boat. Foton: Jakob Karlsson

  • Nystart för båtfabriken i Storebro – tror på 30-40 anställda

    I år har två båtar byggts i fabriken.

  • Nystart för båtfabriken i Storebro – tror på 30-40 anställda
  • Nystart för båtfabriken i Storebro – tror på 30-40 anställda
  • Nystart för båtfabriken i Storebro – tror på 30-40 anställda

Nystart för båtfabriken i Storebro – tror på 30-40 anställda

Nu är båttillverkningen igång i Storebro igen. I år har två båtar färdigställts i fabriken – och redan i höst blir det sex-sju ytterligare.
Ambitionen i företaget är mycket hög för tillfället och plastverksamheten kommer flyttas från Lysekil till Storebro.
– Bara vi kommer igång tror jag att vi kan 30-40 anställda om tre-fem år, säger verksamhetschefen Jimmy Haglund.

Annons:

Efter Nimbus konkurs 2012 har det varit skralt med båtproduktionen i Storebro. Under nye ägaren Roger von Haugwitz styre är det nu helt andra tongångar i fabriken – vilket kommunstyrelsens ledamöter fick erfara när de gjorde ett stopp på fabriken på sin rundresa under tisdagen.

Under besöket berättade ägaren själv och nye verksamhetschefen Jimmy Haglund om de storslagna planerna för verksamheten i Storebro.

”50-60 anställda”

Företagets plastverksamhet i Lysekil kommer inom kort att flyttas till Storebro – och då blir det en helt annan fart på båtproduktionen.

– Vi har order på sex-sju båtar i höst och bara vi kommer igång och folk vet att vi finns kommer det hända grejer, säger Jimmy Haglund.

I år har företaget fördubblat antalet anställda och gått från sju till fjorton. I höst blir det minst två till och på några års sikt tror Jimmy Haglund på att Storebro Boat är en arbetsplats av en helt annan storlek.

– Kommer vi bara igång så tror jag att vi kan vara 30-40 anställda om tre-fem år och göra 10-15 båtar om året beroende på storlek.

Vill ha stöttning

Företaget vill nu ha stöttning från kommunens sida. Dels med en skyndsam handläggning av tillstånd, dels med hjälp för att söka företagsstöd och dels med att hitta personal med den unika kompetens som krävs.

– Jag tycker att det var en bra träff och det är bra att politikerna kommer hit och tittar på Storebro. Vi vill visa vad vi tänker i framtiden och hoppas de förstår att vi inte kan göra det här själva. För Vimmerby och Storebro är det jätteviktigt att vi tillsammans har samma agenda.

”Så fort som möjligt”

Första steget är att få tillstånd för plastverksamheten.

– Vi vill bygga båtar och andra detaljer. Plastindustrin i Lysekil flyttas hit nästa vecka och vi vill få vårt tillstånd så fort som möjligt så vi kan komma igång.

I första etappen handlar det om att kunna producera 10-15 båtar per år, varav cirka hälften ska produceras redan i höst.

– Det är vår första etapp och det är rätt mycket att börja med. Det handlar om P31 och P25 från Nimbus (som fått en ordentlig nystart med de nya ägarna) och efterfrågan är stor. Det svåra är att komma igång. När vi väl gjort de första båtarna kommer vi få många bokningar från hela världen, men vi måste kunna visa att vi är igång. Tanken på sikt är att vi ska producera klassiska Storebrobåtar också, alla formar har vi ju och varumärket är unikt. 

”Betyder jättemycket”

Jimmy Haglund är förstås glad för att produktionen redan kommit igång igen.

– Bara att vi gjort två stycken P25 själva är en härlig känsla. För grabbarna och tjejerna är det viktigt att se att vi bygger båtar igen och det betyder jättemycket för personalen. Vi har duktiga medarbetare som härdat ut.

Den stora utmaningen nu är att hitta kompetent personal.

– Jag måste vara optimistisk, men det är jättesvårt att hitta personal. Många har börjat andra jobb efter konkurser och känner sig trygga. De skulle vilja börja bygga båtar igen, men hur är tryggheten? Det är den största utmaningen för oss och där behöver vi hjälp.

När tror du att ni är igång?

– Jag tror att vi bygger i den nedre fastigheten i september. Det känns mycket spännande.

Får ni det stöd ni behöver av kommunen?

– Kommunen har varit aktiv. Jag tycker att vi haft bra samarbete.

”En unik anläggning”

Haglund hoppade på tjänsten som verksamhetschef i januari.

– Det är en härlig känsla att komma hit och det känns bra att kunna visa upp att vi bygger båtar och den här tillverkningen är kanske den bästa i Sverige. Sedan finns det en historia i anläggningen.

Ägaren Roger von Hauswitz:

– Det här är en unik anläggning i Sverige och när vi flyttar hit plastproduktionen får vi hela linjen här och samlar allt på samma ställe. Det är unikt i Sverige. Det här kan bli hur häftigt som helst och vi har också fått förfrågningar om att producera andra saker. Jag vill mer tänka på det här som ett nytt Storebro Bruk än Storebro Boat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt