Annons:

LOKALA TRÄJÄTTEN LÄGGER NED TVÅ ANLÄGGNINGAR

Lokala storföretaget Bergs Timber stänger två anläggningar och säger upp 50 anställda i Estland. Foto: Ossian Mathiasson

LOKALA TRÄJÄTTEN LÄGGER NED TVÅ ANLÄGGNINGAR

Lokala storföretaget Bergs Timber lägger ned två av sina anläggningar; den ena i Broakulla i Emmaboda kommun och den andra i Estland. Förändringen väntas öka bolagets vinst med mellan 20-25 miljoner kronor. 30 anställda i Estland kommer varslas.

Annons:

Sedan köpet av Norviks verksamheter i Estland och Storbritannien har Bergs Timber inventerat sina produktionsanläggningar och i dag fattade styrelsen beslut om att stänga två av dem. 

Den ena är Broakulla i Emmaboda kommun som har en årsproduktion på 50 000 kubikmeter såg vara. Den volymen placeras istället på befintliga anläggningar i Gransjö och Mörlunda. 

Sågningen i Broakulla kommer preliminärt att upphöra före sommaren och anläggningen kommer därefter att utvecklas mot vidareförädling och logistik och för detta ändamål kommer tre miljoner att investeras under hösten.

Broakullaenheten har cirka 20 anställda och samtliga kommer att erbjudas anställning vid den nya förädlingsverksamheten i Broakulla eller vid någon av Bergs Timbers anläggningar i Gransjö, Orrefors eller Nybro. MBL-förhandlingar inleds omgående.

50 anställda sägs upp

I Bergs Timbers estiniske del stängs anläggningen i Savi som i dag har cirka 70 anställda. Anläggningen kommer framvöer att användas till torkning medan produktionen flyttas till Sauga, vilket föranleder ett beslut om investering på tio miljoner kronor. Produktionen på Sauga kommer ligga på 95 000 kubikmeter, vilket innebär att det totalt innebär en minskning i Estland med 15 000 kubikmeter. 

Savi har cirka 70 anställda varav cirka 20 kommer att erbjudas att flytta till Saugas anläggning och den totala personalminskningen kommer att bli cirka 50 personer. Förändringen genomförs under hösten och vintern.

De båda förändringarna beräknas ger en årlig effektiviseringsförbättring med 20-25 miljoner. 

– Efter genomförandet förbättras vår lönsamhet i sågverksrörelsen samtidigt som vi ökar förädlingsverksamheten. Tyvärr berörs många anställda i Estland och vi kommer att göra vårt bästa för att hantera situationen på bästa sätt, säger Peter Nilsson, CEO, Bergs Timber.

Bergs Timber har sitt säte i Mörlunda och även en anläggning i Vimmerby. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt