Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Hultsfred. Genom att använda Dagens Hultsfred tjänster godkänner du detta. Här kan du läsa mer om cookies.Jag förstår, ta bort detta

Annons:

  • Axelssons i Abys nya gårdbutik har varit öppen i en dryg månad. Louise och Patrik Axelsson tillsammans med personalen har fått en gårdsbutik som är tre gånger större än den gamla lokalen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Patrik Axelsson visar upp den nya cafédelen i gårdsbutiken.

  • En matstudio för utbildningar och kunskapsspridning har skapats i den gamla cafélokalen på gården.

  • Potatisvåfflan satsar Axelssons i Aby på i gårdsbutiken.

MILJONSATSNINGEN KLAR – NYA GÅRDSBUTIKEN HAR ÖPPNAT

Axelssons i Abys gamla gårdsbutik var för liten. Nu har de byggt ut rejält för miljonbelopp och den nya gårdsbutiken är tre gånger så stor som den gamla.
– Vi ser att gårdsbutiken stärker hela gårdens varumärke och nu har vi gjort det som vi har sagt, säger Patrik Axelsson, vd för Axelssons i Aby.

Annons:

Redan när Elisabeth och Patrik Axelsson tog emot Hultsfreds kommuns kultur- och byggnadspris i december 2017 pratade de om sina intressanta projekt på Kronogården mellan Målilla och Mörlunda. 

Mycket har hänt sedan dess då de har valt att satsa på många fler produkter, bygga ett nytt potatispackeri och investera i nya odlingstunnlar för både jordgubbar och hallon. 

Nu står den senaste i raden av stora satsningar på gården färdig och det handlar om investeringar i en ny gårdsbutik med större försäljningsyta, kök, café och personalutrymmen. 

– Vi har haft det här på gång rätt länge. Vi fastnade i den gamla gårdsbutiken och kunde inte utvecklas mer i den. Den var för liten och vi var tvungna att göra något. Vi beslutade oss för att vi skulle investera för att växa vidare och jag ser hela tiden nya utvecklingsmöjligheter, säger Patrik Axelsson. 

Kan leda till nyanställning

För ett miljonbelopp, som Patrik Axelsson inte vill gå in närmare på, har den nya gårdsbutiken blivit klar och han hoppas att det är en investering som betalar tillbaka sig.

– Självklart, annars hade jag inte gjort denna satsning. Det är klart att vi ska få tillbaka pengarna och målet är tio år. Det är alltid en risk som man tar som företagare men vi har lagt en försäljningsbudget som vi redan nu ligger över. Vi blev också beviljade ett landsbygdsstöd på 20 procent av byggkostnaden eftersom det handlar om ökad sysselsättning på landsbygden, säger Axelsson. 

Gårdsbutiken byggdes 1997 och försäljningen har ökat för varje år som går. Sedan tidigare har gårdsbutiken haft 2,5 årsanställda och nu har det hänt saker på den fronten också.

– Vi har anställt en person till och det kan bli fler. Vi har haft gårdsbutiken öppen i nästan exakt en månad, säger Axelsson. 

Under de 22 åren med gårdsbutik har många ungdomar haft sitt första sommarjobb hos Axelssons i Aby. 

– Jag vet inte hur många ungdomar som har passerat gårdsbutiken som sitt första jobb. Det är i alla fall stimulerande att ha en sådan verksamhet med så många ungdomar. 

Tre gånger större gårdsbutik

Patriks dotter, Louise Axelsson, har varit projektledare för den nya gårdsbutiken som ska stödja varumärket och det gör det i en lokal som är tre gånger så stor som den gamla. 

– I gårdsbutiken har vi byggt kök, diskrum, personalutrymmen och café för att kunna ta emot gäster året om. Vi satsar på potatisvåffla som är en våffelsmet med potatis. Man kan få den både matig och söt beroende på hur hungrig man är, säger Louise Axelsson. 

Tanken med gårdsbutiken är att stödja varumärket, visa upp produkterna och ha utrymme för att kunna ta emot studiebesök med många personer. 

– Självbetjäningen av potatis och andra produkter har till exempel blivit dubbelt så stor, säger Louise Axelsson.  

Matstudio på 80 kvadratmeter

Axelssons i Aby fortsätter att göra investeringar och har byggt en matstudio på 80 kvadratmeter i den gamla cafélokalen som har använts under sommaren. 

– Matstudion ska vi ha för kunskapsspridning, matlagning i grupper och olika typer av utbildningar. Det första utbildningstillfället blir i augusti. Byggnationen är klar men vi ska sätta dit fler arbetsbord och utrustning. Vi ser det som en extra serveringslokal på sommaren, säger Patrik Axelsson. 

Det har odlats potatis på gården i över 100 år och i september arrangeras potatisfestivalen ”Upptaget” på gården.

– Vi odlar 16 olika sorters potatis och man kan köpa både små och stora potatisar. Vi vill informera om att det finns mer än fast och mjölig potatis, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

0 kommentarer

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

Annons: