Annons:

Billigare prövning av strandnära tomter: ”Fler ska våga satsa”

Kommunalrådet Lars Rosander berättar att det blir sänkt pris på prövning av strandskydd om det leder till avslag. Foto: Ossian Mathiasson

Billigare prövning av strandnära tomter: ”Fler ska våga satsa”

Hultsfreds kommun vill uppmuntra kommuninvånarna till att pröva strandskyddet. Nu sänks kostnaden till 2 000 kronor – om det blir avslag.
– Syftet är att möjliggöra för fler kommuninvånare att våga testa. Det ska inte kosta så mycket om man får avslag, säger kommunalrådet Lars Rosander.

Annons:

I hela landet gäller strandskydd vid hav, sjöar och vattendrag. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för friluftslivet och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet. 

Om man som privatperson vill anlägga eller bygga något inom strandskyddat område behöver man söka dispens från strandskyddet. 

Kristdemokraternas fullmäktigeledamöter Anders Andersson och Monica Brgh lämnade för snart två och ett halvt år sedan in en motion om att sänka avgiften för att pröva en begäran om dispensen från strandskyddsreglerna. 

– Vi har haft flera dialoger och gruppmöten så vi väljer att göra en justering. Vårt medskick till miljö- och byggnadsnämnden är att det ska kosta 2 000 kronor om man får avslag. Beviljas dispensen kan man behålla nuvarande taxa som ligger på 7 500 kronor, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun.

Motionsställarna framhåller att sjönära boenden är en viktig del för att locka fler att bosätta sig på landbygden. Lars Rosander är inne på samma linje. 

– Vi vill att fler invånare ska våga satsa och se om de får bygga vid någon av alla sjöar och vattendrag som vi har. Som privatperson ska det inte kosta så mycket om man får avslag, säger Lars Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt