Annons:

Lokala företaget planerar för jätteinvesteringar

På fredagen presenterade börsnoterade Bergs Timber, med huvudkontor i Vimmerby, sin strategiska inriktning och nya finansiella mål. På plats fanns (fr v) företagets CFO Anders Marklund samt koncernchef Peter Nilsson. Foto: Bergs Timber

Lokala företaget planerar för jätteinvesteringar

Börsnoterade Bergs Timber, med huvudkontor i Vimmerby och sin bakgrund i Mörlunda, presenterade på fredagen sin långsiktiga strategiska inriktning. Bara inom de kommande tre åren räknar man med investeringar i befintliga anläggningar på en halv miljard kronor.

Annons:

Bergs Timber är ett företag i kraftig förändring. Den internationella trävarukoncernen, med en årsomsättning på drygt två miljarder kronor och huvudkontor i Vimmerby, har efter försäljningen av den svenska sågverksrörelsen 2020, och då villkoren för kvarvarande verksamhet förändrades, genomfört en översyn av sin långsiktiga strategi.

Denna, tillsammans med nya finansiella mål för verksamheten, presenterades på fredagen av koncernchef Peter Nilsson och företagets CFO Anders Marklund.

– Bergs kommer att agera som ett aktivt ägarbolag och utveckla självständiga dotterbolag med tydligt resultatansvar. Det är en inriktning som koncernen drivit de senaste åren, men som nu förstärks. Ambitionen är att öka takten i utvecklingen av produkter och tjänster med högre grad av förädling, högre och stabilare marginaler med en mer förutsägbar marknadssituation, berättade Peter Nilsson.

Stora investeringar

Koncernens nya inriktning innebär bland annat att den befintliga verksamheten i koncernens sju dotterbolag tydliggörs med en uppdelning i produktområdena Wood Protection, Joinery, Sawn Wood och Övrigt. Dessa är även egna rapporterande segment.

Men man planerar också för stora investeringar.

– Under perioden 2021-2023 kommer vi göra betydande identifierade investeringar för organisk tillväxt i storleksordningen 500 miljoner kronor, berättar Peter Nilsson.

Detta avser alltså investeringar i befintliga anläggningar. Därutöver kommer man också utvärdera tänkbara företagsförvärv.

Digitalisering och hållbarhet

En annan del som kommer prioriteras högt framöver är arbetet med hållbarhet och digitalisering.

– Vi verkar i en bransch som inte riktigt har hängt med här. Nu vill vi accelerera den digitala resan, vilket också kommer sätta press på vår affärsmodell. Därför tillsätter vi resurser här, berättade Anders Marklund.

– Även hållbarhet är ett viktigt område. Vi har satt många högt ställda mål både avseende klimatsmart produktion och tydlig hållbarhet. Det handlar exempelvis om råvaror, klimatavtryck, hur vi bäst förbrukar våra resurser, skapa ännu säkrare arbetsplatser och vår etik.

Skruvar upp ekonomiska målen

De nya finansiella målen sammanfattades med en årlig tillväxt med 10 procent under en konjunkturcykel, en EBITDA-marginal på 9 procent under en konjunkturcykel, en finansiell nettoskuld understigande eget kapital samt utdelning på normalt 25–40 procent av årets resultat efter skatt.

– Vi har skruvat upp målen både avseende tillväxt och marginaler. I och med förändrad verksamhet har vi också högre ambitioner, förklarade Anders Marklund.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt