Annons:

Vimmerbypolitikern och riksdagskandidaten är ryssolog:

Vimmerbypolitikern och riksdagskandidaten Marie Nicholson är ryssolog. Foto: Pressbild

Vimmerbypolitikern och riksdagskandidaten är ryssolog: "Putin är så oförutsägbar"

Vimmerbypolitikern och riksdagskandidaten Marie Nicholson är ryssolog. Hon har både bott och studerat i landet.
– Jag tycker att det som händer är fruktansvärt obehagligt, säger hon.

Annons:

Moderattoppen Marie Nicholson, som kandiderar till riksdagen i höst, är utbildad ryssolog och expert på allt som rör Ryssland och det forna Sovjet.

Hon ser med fasa på Rysslands invasion av Ukraina.

– Jag tycker att det är fruktansvärt obehagligt. Putin (Vladimir, reds.anm) är så oförutsägbar och det är väldigt svårt att se hans motiv bakom det här. Är det personliga ambitioner eller letar han efter en förbindelse till Krim? Det kan vara ett av hans motiv. Eller vill han gå vidare till ett större krig i Europa? Blir det så att han går in och försöker skydda andra rysktalande grupper, som är hans förtäckta motiv, blir det aggressioner även mot Baltikum och där finns medlemmar i Nato. Då har vi ett världskrig, säger ryssologen Marie Nicholson.

Kina gick på torsdagsförmiddagen ut med ett uttalande om att man förstår Rysslands oro över säkerhetsläget.

– Det finns ett speciellt band som knyter samman diktaturer, kommenterar Nicholson.

Kan det finnas en koppling till att Vladimir Putin vill bli ihågkommen som en stor ledare, likt Stalin, Ivan och de andra?

– Det kan mycket väl vara ett motiv. Hans personliga amitioner i sådana fall. Det finns en splittrad opposition i Ryssland som inte är enad och som är illa tilltryckt. De mördas, hamnar i fängelse och det råder varken press- eller yttrandefrihet. Det Putin räds mest är en samlad och enad opposition som han inte kan trycka ned. Han vill sitta vid makten tills han själv väljer att inte göra det. Kanske vill han flexa musklerna och invadera ett annat land, för att visa sig som den starka ryska ledare han gärna gör. Vi ser honom ofta som machoman i marknadsföringskampanjer.

Sanktioner kan bli viktiga

För att han ska lyckas med det krävs det att han lyckas styra media helt, tror ryssologen.

– Det blir intressant att se huruvida han lyckas och om ryssarna köper det räddningsuppdrag han säger sig hålla på med. Ryssar ser även ukrainare som ett brödrafolk. Man har liknande historia, liknande språk och liknande kultur. Det sitter därför illa hos många ryssar att invadera Ukraina. Han kommer naturligtvis styra media att inte rapportera om civila dödstal. Många ryssar är bra på att läsa mellan raderna sedan sovjettiden, men om man vågar opponera sig är frågan. 

Hon tror även att de sanktioner som väntar landet kan bli avgörande.

– De blir betydelsefulla. Det är väldigt många oligarker som lyckats skaffa sig en förmögenhet tack vare honom. De har varit beroende av hans stöd och de håller honom om ryggen. Men vad händer om de börjar blöda pengar och inte kan lämna Ryssland? Det kommer ha betydelse.

Hur ser du på risken för ett fullskaligt världskrig?

– Det kan inte uteslutas och det är fruktansvärt obehagligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt