Annons:

Kommunen tvingas skjuta till flera miljoner i förlusttyngt bolag

Hultsfreds kommun måste gå in med fyra miljoner kronor i Emåbygdens vind.

Kommunen tvingas skjuta till flera miljoner i förlusttyngt bolag

Vindkraftsbolaget Emåbygdens vind är rejält förlusttyngt och nu får Hultsfreds kommun ta fram fyra miljoner ur egen ficka.
– Vi måste ta ansvar för ekonomin och lösa det, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Emåbygdens vind bildades under 2014 och är ett samägt bolag av tre kommuner i Kalmar län – Mönsterås, Högsby och Hultsfred. 

Bolaget äger ett vindkraftverk som ska producera el till de berörda parternas lokaler och Hultsfreds kommun äger 40 procent av bolaget.

"En missräkning"

Fjolåret präglades av dåliga vindförhållanden och fortsatt låga priser på el och elcertifikat. Vindkraftsbolaget är på grund av det i behov av kapitaltillskott på två miljoner kronor och en nedskrivning av vindkraftverket med åtta miljoner. Det handlar alltså om sammanlagt tio miljoner, vilket innebär att Hultsfreds kommun ska skjuta till fyra miljoner till Hultsfreds kommunala industri AB (HKIAB) som äger aktierna i bolaget.

– Det är naturligtvis en ekonomisk missräkning att det har blivit så här men det finns förklaringar till det. Priserna på elcertifikaten har sjunkit, så det har tvingats värderas ner flera hundra tusen, säger Lars Rosander (C) och fortsätter:

– Sen har det skapats alternativ energi, som till exempel miljövänlig energi. Det är fruktansvärt bra och positivt men för Emåbygdens vind har det varit tungt då prisraset drabbat dem.

Ville inte vara med i beslutet

Ett tidigare belsut i kommunfullmäktige säger att Hultsfreds kommun kan höra med de andra delägande kommunerna om de vill köpa Hultsfreds andel i bolaget.

– Det fanns många olika åsikter om vi skulle gå in i det här eller inte 2014. Efter det här kapitaltillskottet så visar våra kalkyler att vi kommer göra ett överskott de kommande åren. Samtidigt så är det naturligtvis en osäkerhet, säger Rosander.

Oppositionsrådet Rosie Folkesson (S):

– Vi måste ta ansvar för ekonomin i det här läget. Jag var för vindkraftverk när vi gick in detta 2014 och sen beklagar jag att det har blivit som det har blivit. Vi får diskutera och titta hur det ser ut framöver, jag har inte bestämt om jag tycker att vi ska vara kvar eller inte, säger Rosie Folkesson.

Åke Nilsson (KD) ville inte vara med i beslutet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt