Annons:

Centerpartiets vädjan till regeringen: ”Ta ansvar för vildsvinsstammen”

Ulf Larsson och Per-Inge Pettersson framförde sina önskemål till regeringen i en skrivelse. Foto: Haris Dreco

Centerpartiets vädjan till regeringen: ”Ta ansvar för vildsvinsstammen”

Centerpartiet i Hultsfred kommun vill minska vildsvinsstammen. På en presskonferens i dag meddelade Per-Inge Pettersson och Ulf Larsson att situationen blivit ohållbar och att regeringen nu måste göra något åt saken.

Annons:

Vildsvinsstammen har blivit större under de senaste åren och med det har även skadorna och trafikolyckorna med vildsvin inblandade blivit fler. Vildsvinen var utrotade i Sverige fram till 1800-talet då de återinplanterades i inhägnader. I dag har de utbrett sig och finns ute i skogarna, främst i södra Sverige, och är ett djur som förstör grödor och skog. 

Oacceptabel storlek

I en skrivelse till Regeringskansliet skriver Centerpartiet i Hultsfred kommun att stammen i Sverige är oacceptabel. Vildsvinen orsakar inte bara fysiska skador vid trafikolyckor, utan även ekonomiska och psykologiska skador.

– Markägare är knäckta och det är lätt att lantbrukare och även ideellt arbetande människor som får anläggningar förstörda tappar motivation, säger Per-Inge Pettersson (C).

Per-Inge Pettersson, som författat skrivelsen, menar tillsammans med Ulf Larsson (C) att det vore läge för regeringen att ta ett ansvar nu före valet. Det viktigaste är att frågan väcks, menar de och passar samtidigt på att hylla jägarnas jobb. Nu hoppas de att regeringen också gör en insats mot vildsvinen.

Finansiera trikinprovtagning

Centerpartiet i Hultsfred kommun föreslår att regering och riksdag med olika åtgärder arbetar för att få ner den stora vildsvinsstammen. De vill även att regering och riksdag finansierar trikinprovtagning på skjutna vildsvin. Enligt Pettersson och Larsson är det bara jägare och markägare som brytt sig om utvecklingen hittills.

Annons:

Haris Dreco

redaktion@dagenshultsfred.se

Praktikant

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt