Annons:

Pensionärsföreningarna gör gemensam sak – ställer politikerna mot väggen

Bo Bergman, Lena Hasting och Morgan Sävetun gör gemensam sak med pensionärsorganisationerna och ska ställa politikerna mot väggen. Foto: Simon Henriksson

Pensionärsföreningarna gör gemensam sak – ställer politikerna mot väggen

Politikerna ska grillas inför valet till kommunfullmäktige. Den 15 augusti anordnar, för första gången, PRO-föreningarna och SPF Seniorerna en utfrågning av kommunpolitikerna gemensamt.
– Det kommer inte bara att bli äldrefrågor, säger Lena Hasting.

Annons:

3 500 personer är ålderspensionärer i Hultsfreds kommun. Det är nästan en fjärdedel av kommunens totala befolkning. 

Nu vill pensionärsrörelsen i kommunen få upp de viktigaste äldrefrågorna på dagordningen – men inte bara dessa frågor. 

– Vi har haft utfrågningar tidigare, men aldrig tillsammans. Nu gör vi ett samlat grepp med PRO och SPF för första gången föratt få ett större tryck, säger Bo Bergman, PRO. 

Den 15 augusti i Valhall är det dags. Välkände Patric Engqvist har tackat ja till att vara moderator. 

– Han ska ställa frågorna, men det är viktigt att publiken också ska ha möjlighet att ställa frågor.

Inte bara äldrefrågor

Det är, som sagt, inte bara äldrefrågorna som kommer lyftas, även om dessa såklart får ett stort fokus. 

– Jag tror att politikerna förväntar sig att vi vill ta upp det. Vad har man för planer för äldrefrågorna? Det är en viktig fråga. Integrationen är en annan, bostadsförsörjningen över huvud taget. Vi behöver ha bostäder för alla kategorier, inte bara för oss äldre, utan också för unga människor, som kanske inte behöver ha så hög hyra. Det ska vara frågor som berör alla invånare och inte bara pensionärer, säger Lena Hasting. 

Andra frågor som blir viktiga är avfallshanteringen och bredbandsutbyggnaden bland annat. Men även hur man ska få ungdomar att stanna, att det måste ske bostadsbyggande och planering inför framtiden, så man inte flyttar till Oskarshamn eller Vimmerby för att det inte finns bostäder, säger de tre.

– Som det är nu är det bara egnahemsfastigheter som har det nya systemet, hur ska det bli med hyresgäster? Hur det ser ut vid våra återvinningscentraler upprör vår medlemmar, som är skötsamma. Det ser ut som Kejsarkullen på flera ställen. Bredbandsutbyggnaden är inte heller total, det är besvärligt när staten inte har mer pengar och kopparnätet snart kopplas bort. Vad gör vi med dem som inte har mobiler? De ska också känna trygghet i att kunna komma i kontakt med myndigheter och kommunen, säger Lena Hasting och Morgan Sävetun. 

Samtliga partier deltar

Pensionärsorganisationerna vill också se ett fördjupat samarbete mellan politiken och Kommunens pensionärsråd, KPR. 

– Det är mycket information, men inte lika mycket dialog. Vi tycker att KPR kommer in för sent, då är politikerna redan uppbundna av löften och hur de ska prata i partigrupperna. Vi vill att KPR ska fungera som ett påverkansforum.

I mitten av 90-talet infördes något som inte längre finns kvar. 

– KPR fick då gå igenom budgeten, efter budgetberedningen och innan det kom till kommunstyrelsen för att få med det i beslutsprocessen. Nu blir det en envägskommunikation, säger Bo Bergman, tidigare kommunalråd i kommunen.

KPR har möte en gång i kvartalet och vill bjuda in en politiker till varje möte.

Samtliga åtta politiska partier, som är registrerade i kommunen, är inbjudna och har anmält sitt deltagande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt