Annons:

Riksdagskandidaten har skickat brev till statsministern med en vädjan

Riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson (M) har skickat brev till statsministern med en vädjan. Foto: PIxabay

Riksdagskandidaten har skickat brev till statsministern med en vädjan

Länets riksdagskandidat Carl-Wiktor Svensson (M) har skickat ett brev till statsminister Stefan Löfven. Anledningen är situationen för Kalmar läns skogsentreprenörer.
"Nu är det dags att myndigheterna hjälper näringen och får igång motorn till industrin", skriver han.

Annons:

I det som Carl-Wiktor Svensson (M) kallar en vädjan till statsministern skriver han att "länets skogsentreprenörer darrar ekonomiskt och industrierna riskerar råvarubrist. För många entreprenörer och anställda är det inte längre någon självklarhet att kunna gå till jobbet. Antändnings- och brandspridningsrisken är sedan länge rekordhög både lokalt och regionalt och detta gör att många entreprenörer pga brandansvaret inte vågar köra med sina maskiner". 

Både Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen avråder från maskinverksamhet i skog och mark. 

"Men vad många inte vet är att det bakom varje maskin finns en företagare med anställda som ska ha lön, miljonskulder som ska amorteras och försäkringar som ska betalas", skriver Svensson vidare.

"Resulterat i sömnlösa nätter"

Enligt honom förlorar en "normal" skogsentreprenör mellan 40 000 och 50 000 kronor i uteblivna intäkter varje dag. 

"Den här sommaren har många entreprenörer stått still dubbelt så mycket som planerat och sammantaget kan det handla om att hela årets resultat och en stor del av amorteringsutrymmet som går åt till stilleståndet. Inte nog med att ekonomin är dålig så finns risken att entreprenörens anställda lämnar jobbet pga arbetsbrist". 

Carl-Wiktor Svensson (M) skriver att branschen har tagit sitt ansvar och stått stilla. 

"Ansvaret har resulterat i många sömnlösa nätter, förlorade tusenlappar, anställda som bytt bransch och amorteringskrav som löpt ut för entreprenörerna. Nu är det dags myndigheterna hjälper näringen och får igång motorn till industrin". 

Menar att risken minskar

Den moderata riksdagskandidaten föreslår att regeringen ger Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen i uppdrag att samordna brandvaktberedskap vid avverkningar samt att staten under förutsättningar att de branschgemensamma riktlinjerna följts och Skogsstyrelsens brandvakter är på plats tar ansvaret för eventuella bränder vid avverkningar.

Förslagen skulle, menar Svensson, innebära att risken för brand och brandspridning i samband med avverkningsarbete minskar, att skogsentreprenörerna vågar köra och säkrar sin ekonomi, att råvaran säkras till industrin, att människor som står långt från arbetsmarknaden kan introduceras i en bransch där det i framtiden kommer att behövas personal. 

"Skulle leda till att 1600 nyanlända fick jobb"

Han menar att kostnaden för eventuell brandvaktberedskap finns budgeterad och pekar på att regeringen satsade 900 miljoner kronor på naturnära jobb mellan 2018 och 2020. 

"Skogsstyrelsen har uppdraget och det skulle 2018 leda till att 1600 nyanlända, eller personer som står långt från arbetsmarknaden skulle få ett arbete. Denna samordning från myndigheterna och personal skulle vara mer välkommen än fler av skogsstyrelsens och länsstyrelsernas vädjanden om att skogsmaskinerna ska stå stilla", avslutar han brevet med.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt