Annons:

Liberalernas förslag: ett Barnahus i norra länsdelen

Pierre Edström och hans liberaler vill se ett barnahus även i den norra länsdelen.

Liberalernas förslag: ett Barnahus i norra länsdelen

I den södra länsdelen finns sedan 2013 ett Barnahus. Nu vill Liberalerna att det även inrättas ett i norra delen av länet.
Det skriver partiet i en motion till landstingsfullmäktige.

Annons:

Ett Barnahus är en gemensam verkamhet mellan olika myndigheter där man tar emot barn upp till 17 år som misstänks ha blivit utsatta för våld i nära relationer, andra allvarliga brott eller upplevt något av detta i sin omgivning. 

I en motion till landstingsfullmäktige föreslår nu Liberalerna att en sådan verksamhet ska inrättas även i norra Kalmar län. Det finns redan ett Barnahus i den södra länsdelen.

– På ett Barnahus samarbetar socialtjänst, polis, åklagare, barnkliniken samt barn- och ungdomspsykiatrin i gemensamma lokaler. Arbetet bedrivs i barnanpassad miljö där barnet ges stöd, skydd och behandling på ett och samma ställe. Barnet sätts i centrum. Polisen kan utreda brottet tillsammans med annan expertis och barnet slipper forslas runt och redogöra för sitt trauma onödigt många gånger, säger Göran Nilsson (L), ledamot i landstingsfullmäktige från Västervik.

"Oftare fått komma till tals"

Sju kommuner deltar i Barnahusets verksamhet, som är placerat i Kalmar, i den södra länsdelen. Utvärderingar av Barnahus visar på ett bättre omhändertagande av barn som utsatts för grova brott och dessutom har samverkan mellan myndigheterna förbättrats, menar Liberalerna.

– På orter där Barnahus finns har barnen oftare fått komma till tals i förhör och undersöks medicinskt i större grad än på andra håll. Fler förundersökningar av anmälda brott sker också. Under år 2017 var verksamheten inom Barnahus i södra länsdelen inkopplad i 141 ärenden. Det är en skrämmande hög siffra men samtidigt också ett bevis för att verksamheten behövs och gör nytta, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

Något Barnahus i vår del av länet ska inte ens vara i planeringsfasen, enligt Liberalerna.

– Det betyder att det inte finns möjlighet för barn och ungdomar i den norra länsdelen till samma samordnade stöd och hjälp som man har i söder. Vilket stöd och hjälp man får är alltså beroende av var i länet man bor. Så ska det självklart inte vara! Nya kontakter måste tas för att få igång en verksamhet med Barnahus även i norra länsdelen, fortsätter Göran Nilsson.

"Dags att gå vidare"

Liberalerna anser att Landstinget bör vara pådrivande i processen och menar att etableringen av ett Barnahus är ett viktigt steg för att stärka samhällets i barnperspektiv. Liberalerna vill att alla barn ska ha möjlighet till samma samordnade stöd och hjälp oavsett var man bor.

– Därför är det dags att gå vidare. Det är viktigt att alla involverade parter sluter upp runt barnet för att omhändertagandet ska bli så bra som möjligt. För barnens skull måste vi hitta en lösning. Därför lägger vi nu en motion om att landstinget ska ta kontakt med övriga myndigheter för att tillsammans med intresserade kommuner starta upp Barnahus även här i den norra länsdelen, avslutar Göran Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt