Annons:

Två regionråd för KD efter succévalet

Gudrun Brunegård och Anders Andersson blir KD:s regionråd efter valet. Foto: Ossian Mathiasson

Två regionråd för KD efter succévalet

Landstingsvalet blev en mycket stor framgång för Kristdemokraterna. Nu står det klart vilka som blir partiets regionråd kommande mandatperiod.
Det blir, som väntat, Gudrun Brunegård och Anders Andersson.

Annons:

Kristdemokraterna ökade sitt väljarstöd i samtliga valkretsar i Kalmar län. Partiet fick 10,34 procent, vilket gör Kalmar län till det län där KD har näst högst siffror i hela landet. 

I valkretsen Hultsfred-Vimmerby röstade fler än var femte på partiet. Framgången ger förstås fler mandat i det nya regionfullmäktige. Tillsammans med Moderaterna har man förhandlat fram ett antal platser och oppositionsgruppen kallas för M&KD-alliansen.

I samband med måndagskvällens partidistriktsstyrelse för länet tog KD beslut om vilka personer som får ledande uppdrag i den nya regionen. 

Gudrun Brunegård utsågs till gruppledare och nominerades som regionråd och vice ordförande i beredningen för hälso- och sjukvård.

– Jag är tacksam för det förtroende jag dels fått av väljarna och dels av mitt eget parti när jag nu får chans att bli regionråd med fokus på för hälso- och sjukvården i länet. Jag vill fortsätta arbetet för en god och tillgänglig hälso- och sjukvård med primärvården som bas, och där man tar bemanningsfrågorna på allvar, för att kunna bygga en långsiktigt hållbar sjukvård där länets invånare ska kunna vara trygga i att få vård i tid. Det faktum att allt fler patienter tvingas vänta allt längre på vård är oacceptabelt, säger Gudrun Brunegård i en kommentar efter måndagens nomineringsbeslut.

Fler presidieuppdrag

Anders Andersson nomineras också som regionråd samt vice ordförande i kollektivtrafiknämnden. Madeleine Rosenqvist nomineras till vice ordförande i beredningen för invånarfrågor och dessutom till vice ordförande i styrelsen för Samordningsförbundet. 

Eric Dicksson nomineras till vice ordförande i patientnämnden och som ny ersättare i regionstyrelsen. Sven-Gunnar Persson nomineras till vice ordförande i styrelsen för Kalmar läns musikstiftelse. 

Chatrine Pålsson Ahlgren nomineras till vice ordförande i regionfullmäktiges valberedning och dessutom till ledamot i regionstyrelsens personalutskott. Klaus Leidecker nomineras till revisor och ordförande i revisionen för region Kalmar län.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt