Annons:

Rosander om stora tappet: ”Signifikativt för länet”

Kommunalrådet Lars Rosander (C) tror att bättre kommunikationer är nyckeln. Foto: Ossian Mathiasson

Rosander om stora tappet: ”Signifikativt för länet”

Hultsfreds kommun är en av länets största förlorade när det gäller befolkningsutvecklingen under de senaste 50 åren. Det visar statistik från Nyhetsbyrån Siren.
– Det handlar om vårt läge och kommunikationerna, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

I veckan berättade Dagens Hultsfred om de dystra siffrorna när det gäller befolkningsutvecklingen i Hultsfred under de senaste 50 åren. Flera kommuner i länet ökar kraftigt – men det finns också stora förlorare. Hultsfred har tappat 26 procent på 50 år.

– Det är signfikativt för länet i sin helhet. Det handlar om vårt läge och om kommunikationerna, skulle vi ha en bättre järnväg haft vi haft ett annat läge. Jämfört med Halland har vi liknande förutsättningar, men de har motorväg och järnväg som gör att man röra sig snabbare. Det har en viss betydelse.

"Måste finnas jobb"

Hultsfred har alltså minskat sin befolkning rejält trots att man på senare år är en av de kommuner i landet som tagit emot flest invandrare.

– Tittar man på kustkommuner så har de alltid en fördel i boendemiljön, i inlandet så handlar det mycket om att det måste finnas jobb och under den här perioden har vi tappat bruket i Silverdalen, Vartafabriken och Hultsfredshus. Det är många arbetstillfällen och vi är inte den lättaste kommunen att bo i om man behöver pendla.

Vad kan man göra för att vända utvecklingen?

– I många och mycket handlar det om att få till bättre kommunikationer. Då blir vi även mer intressant för industriföretag, jag tror på en ljus framtid.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt