Annons:

SD om att stänga intensiven:

Sverigedemokraterna i Region Kalmar län är emot nedläggningen. Foto: Anders Sjögren/Arkiv

SD om att stänga intensiven: "Liv hotas"

Sverigedemokraterna står inte bakom den politiska majoriteten i regionen. SD vill inte stänga intensivvården i Oskarshamn.
– Majoriteten har tyvärr inte velat ta till sig och pröva våra förslag till lösningar, säger regionrådet Martin Kirchberg.

Annons:

På onsdagen meddelade Region Kalmar län att intensivvårdsavdelningen på Oskarshamns sjukhus kommer att stängas. Den nya majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, är positiva till förändringen.

Det är dock inte Sverigedemokraterna, som menar att de under lång tid föreslagit en rad lösningar på bemanningsproblematiken. 

"Dessa har majoriteten regelmässigt avvisat. Exempelvis har vi föreslagit en aktiv rekrytering bland de 100-tals färdigutbildade svenska läkarstudenter som på egen bekostnad studerar vid godkända universitet i Europa", skriver SD i ett pressmeddelande.

– Majoriteten har tyvärr inte velat ta till sig och pröva våra förslag till lösningar. Därför är det extra tråkigt att deras ovilja nu får de här konsekvenserna, säger Sverigedemokraternas regionråd Martin Kirchberg.

"Ett misslyckande"

SD tror att förändringen kan stora konsekvenser på flera områden. "Att Oskarshamns sjukhus på detta sätt bit för bit fortsätter att avlövas bedömer vi får stora långsiktiga konsekvenser på flera områden. Patientsäkerhet och liv hotas genom att ambulanstransporter blir betydligt förlängda, rekryteringen till Oskarshamns sjukhus riskerar att försvåras ytterligare, den livaktiga industrin i mellanlänet kan få svårare att expandera, nyetableringar riskeras, allmänheten oroas och förtroendet för sjukvården minskar. Detta bara för att nämna några effekter", skriver SD.

– Jag betraktar det som ett misslyckande och att det skapar stor oro bland personalen men framför allt bland de som bor, arbetar och driver företag i mellanlänet, säger Martin Kirchberg.

Enligt SD har insynen varit alldeles för dålig.

– Det är en process som pågått bakom lyckta dörrar, utan bred politisk insyn och påverkan, som nu leder till ett för Oskarshamns sjukhus ödesdigert grepp, avslutar Britt-Marie Sundqvist, ledamot i hälso- och sjukvårdsdelegationen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt