Annons:

Stort överskott för Hultsfreds kommun – gör rekordresultat

Åke Nilsson, Lars Rosander och Tomas Söreling har alla anledning att glädja sig åt kommunens bokslut 2018. Foto: Jakob Karlsson

Stort överskott för Hultsfreds kommun – gör rekordresultat

2018 blev ett strålande år för Hultsfreds kommun. Kommunen gör ett överskott på 27,7 miljoner – vilket är högt över budgeterade 9,3.
– Det är alltid roligt när det går bra, säger kommunalrådet Lars Rosander.

Annons:

27,7 miljoner är det bästa resultatet för kommunen på många år och kanske till och med någonsin. Det är nästan 20 miljoner bättre än det budgeterade resultatet och cirka tio miljoner bättre än det övergripande målet om två procents överskott.

– Det är ett väldigt positivt resultat för oss och det innebär att vi kan fondera pengar inför framtiden. Alla verksamheter och bolagen har bidragit till det här. Vi ska glädja oss åt det som varit och vi har många investeringar och satsningar på gång, vi jobbar vidare på alla möjliga plan, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Åke Nilsson (KD) var lite mer återhållsam:

– I kväll firar vi, men det finns smolk i bägaren. 2019 och 2020 kommer bli tuffare och det här är ett startskott inför budgetarbetet 2020. Nu kommer kommunen behöva minska igen eftersom vi blir färre invånare och det är en smärtsam process. Flera verksamheter har haft svårt att rekrytera, men på det stora hela har vi klarat verksamheten. Dock ser vi att sjukskrivningstalen ökat något och man kan fråga sig hur mycket vi anstänger personalen. Det måste vi vara uppmärksamma på.

Mörkare framtid

Budgetprognosen för 2019 pekar bara på ett par miljoner plus och i budgetarbetet inför 2020 måste kommunen hitta 14 miljoner för att ens uppnå ett nollresultat.

– Jag tycker inte att man ska vara för negativ. Befolkningssiffrorna minskar, men vi är ändå inte nära den normalnivå vi har innan flyktingströmmen, utan 600-700 personer över. Nu görs en del satsningar som är guld värda för kommunen, det handlar både om skolområdet och äldreboenden. Det händer mycket i orterna, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

En stor del av överskottet – 9,8 miljoner – kommer att sättas av i en resultatutjämningsreserv som kan användas i framtiden.

–  Det är medel som vin kan använda i kommande års budgetprocesser och till eventuella underskott, säger ekonomichefen Henrik Svensson.

Kommunes ekonomi i korthet

Går man in mer på 2018 i detalj så kan man säga att det finns flera anledningar till Hultsfreds förbättrade ekonomi. Här är några siffror i korthet.

  • Investeringarna landade på cirka 100 miljoner mindre än budget (vilket främst beror på att nya förskolan ännu inte börjat byggas). Hultsfred investerade 60 miljoner 2018, där hälften lades på vatten & avlopp samt gatunätet. Självfinansieringsgraden var 74,3 procent.
  • Skuldbördan har minskat med 25 miljoner, från 208,8 till 183,8.
  • Soliditet, inklusive pensionsförbindelser, är fortfarande negativ, men har har förbättrats: från -15,7 till -11,2.
  • Kommunstyrelsen gjorde ett överskott på 11,2 miljoner, vilket främst beror på lägre kostnader i administrationen (+5,3).
  • Socialnämnden gjorde ett underskott på 4,1 miljoner, vilket främst beror på högre kostander inom äldreomsorgen.
  • Barn- och utbildningsnämnden missade budget med 1,7 miljoner och där är det grundskolan och gymnasiet som sticker ut i negativ riktning.
  • Överförmyndarverksamheten gör ett underskott på 2,1 miljoner, vilket är en avvikelse från budget med hela 144 procent.
  • Sjukfrånvaron låg på 5,58 procent, vilket är en ökning med 0,33 procentenheter. Andelen är låg sett till andra kommuner i länet.
  • Hela koncernens resultat landade på 35,2 miljoner.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt