Annons:

Vad gör S,C och L för att rädda behandlingskliniken i Västervik?

Malin Sjölander (M)

Vad gör S,C och L för att rädda behandlingskliniken i Västervik?

Malin Sjölander (M) och Gudrun Brunegård (KD) skriver en interpellation till Christer Jonsson (C), sjukhusansvarigt regionråd, i region Kalmar län, där de undrar hur länsunionen S, C och L gör för att rädda behandlingskliniken för cancer i Västervik.

Annons:

Så här skriver Brunegård och Sjölander i interpellationen:

I Kalmar län finns en länsövergripande onkologisk klinik. Huvuddelen av verksamheten, med exempelvis strålbehandling, ligger i Kalmar. I Västervik finns en behandlingsenhet, dit patienter kan komma för att få cytostatikabehandling. Verksamheten är omfattande, med omkring 150 behandlingar per månad.

För dessa patienter är det mycket värdefullt att slippa åka tur och retur de fjorton milen till Kalmar varje dag under de exempelvis sex veckor långa behandlingsserierna, i ett skede då man redan är nedsatt på grund av sjukdom och tuffa behandlingar.

*

Cancer är en av vår tids stora folksjukdomar. Den tidigare Alliansen (M+C+KD+L) lade 2017 förslag som syftade till att skapa tydliga cancercentrum på sjukhusen i Kalmar och Västervik där kompetens, dagvård och exempelvis onkologiska vårdplatser skulle samlas.

Där ska patienterna känna att de får den bästa cancervården och är skyddade från till exempel vanliga smittor som kan vara livshotande. Vården behöver också på ett bättre sätt ta vara på anhöriga som en resurs.

Det framgår nu att viktiga medarbetare har sagt upp sig, vilket äventyrar verksamheten. Detta krisläge kan ge skäl att tänka nytt.

Vi önskar nu få svar på följande frågor:

- Vilka åtgärder vidtar Länsunionen för att trygga behandlingsenhetens fortsatta existens?

- Är ni beredda att i detta läge ta initiativ till att på längre sikt stärka cancervården i den riktning som Alliansen beskrev i sin alternativa landstingsplan och budget 2018-2020?

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt