Annons:

Så vill Länsunionen göra Region Kalmar mer hållbart

Regionsledande politiker Per - Inge Pettersson (C), Lena Segerberg (S) och Pierre Edström (L)

Så vill Länsunionen göra Region Kalmar mer hållbart

Länsunionen, S, C och L har pekat ut färdriktningen för Regionen. De gör det genom att presentera budgetriktlinjer som ska se till att minska ohälsan och genomföra åtgärder för ett mer hållbart län.

Annons:

I sin inriktning utgår det från FN:s agenda 2030 och de 17 globala delmålen som satts upp för hållbarhet. Man menar att Region Kalmar län ska vara fossilbränslefritt 2030 och inte ha några nettoutsläpp av fossil koldioxid.

– Det innebär att koldioxidutsläpp från transporter, lustgas, köldmedel, avfall och energi ska minska. Så att den koldioxid som släpps ut är lika mycket som den som träden i länet tar upp, säger Per-Inge Pettersson (C).

Den stora omställningen är att kunna använda biogas, el och biodiesel som drivmedel.

Fler digitala möten

En annan stor utmaning är att minska resorna med flyg.

– Vi ska öka andelen digitala sammanträden, så vi inte behöver resa. När vi ändå måste flyga ska vi klimatkompensera det genom att lägga pengar i en pott som senare används till att bygga fler laddstolpar för elbilar i länet, säger Lena Segerberg (S).

Man ska också se över vilka material och mat som man konsumerar vid sammanträden och hotellövernattningar.

– Vi har valt att bara använda oss av kaffemuggar istället för engångsmuggar i plast. Likaså väljer vi att ta in på hotell som kan erbjuda närproducerad mat.

Regionen tänker också ta ett kliv in på kommunernas territorium och vara med för att förbättra vattenförsörjningen i länet.

– Det är viktigt att det finns vatten för oss i Kalmar län och då måste vi samarbeta med kommunerna och lantbruket i regionen, säger Pierre Edström (L).

Folkhälsa

Det som många förknippar Regionen med är sjukhus och hälsa. Framöver kommer regionen att lägga allt mer fokus på att befolkningen håller sig frisk. Regionen har höga ohälsotal och det är en ojämn fördelning av ohälsan.

- Det syns tydligt att personer som har låg utbildning och går arbetslösa har sämre hälsa än övriga invånare i länet, säger Lena Segerberg.

Det är ofta levnadsvanor som ligger till grunden för de skillnaderna. Rökning är en sådan sak som fler lågutbildade gör.

– Vi vill att ett riktat hälsosamtal erbjuds alla som är 40 – 50 och 60 år. Vi prövar det i de områdena där vi vet att det är flest lågutbildade och arbetslösa i vårt län, säger Lena.

Många känner sig ensamma

När det gäller folkhälsa är det även viktigt att lyfta fram den oönskade ensamheten som ofta drabbar äldre. För att komma åt det gäller det att kunna erbjuda olika former av aktiviteter.

– Det finns i dag ett samarbete mellan regionen och ett antal ideella föreningar men det kan utökas. Genom att öka samarbetet med fler föreningar så skulle den ensamheten kunna minska. Det är viktigt att människor känner gemenskap och får träffas. Det leder ofta till att de mår bättre, säger Per-Inge Pettersson.

Regionen vill också satsa på de unga. Där är det främst en motståndare som pekas ut med hela handen, det är tobaken.

– Vi måste minska bruket av tobak hos personer under 18 år. En ökad samverkan med elevhälsan för att minska den psykiska ohälsan gör att unga fångas upp tidigare och kan hjälpas. Rökning är en utväg för många som också kan leda till sämre betyg, säger Lena Segerberg.

År 2020 ska alla niondeklassare i Regionen vara rökfria.

Ser besparing – på sikt

Till sist vill regionledningen satsa på att minska olika former av missbruk.

– Det handlar om missbruk av alkohol, droger men även det som ökar kraftigt i samhället spelmissbruk, säger Pierre Edström.

Regionledningen ser en stor besparing på sikt med en här inriktningen som de nu tar. En inriktning för hälsa, miljö och klimat.

– Vi har inte någon annan väg att gå, annars kommer vi att ha ännu större kostnader framöver, säger Lena Segerberg. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt