Annons:

Rosander efter budgeten:

Hultsfreds kommun får inte tillräckligt med pengar, säger Lars Rosander (C). Foto: Ossian Mathiasson

Rosander efter budgeten: "Alldeles för lite pengar"

3,3 miljoner kronor för att ha tagit emot många nyanlända. 4,8 miljoner kronor till välfärden. På tok för lite, anser kommunalrådet Lars Rosander (C).
– Det är naturligtvis bra men inte tillräckligt, säger han.

Annons:

Som en av fem kommuner i Kalmar län får Hultsfreds kommun vara med och dela på extra pengar från regeringen för att ha tagit ett stort ansvar när det kommer till nyanlända. Hultsfred får mest i länet och det handlar om 3,3 miljoner kronor.

Dock är det knappast något som får kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) att fira.

– Det är naturligtvis bra men inte tillräckligt på långa vägar. Vi har verksamhet sedan några tillbaka för betydligt högre kostnader. Nu har vi sparat pengar, så vi har täckning för 2020, men 2021 är de pengarna slut för den verksamhet som föranletts av att tagit emot många nyanlända. Det är givetvis välkommet, men på det stora hela alldeles för lite, säger Rosander.

"Vad vi räknat med"

20 miljoner hade varit ett mer rimligt belopp, enligt kommunalrådet, som emellertid inte blev överraskad.

– Det var vad vi hade räknat med. Vi har fått lite förhandsbesked om att det såg ut att bli så här. Det som vi ser nu kan ge effekt är förslaget om kostnadsutjämningssystem som ska upp i riksdagen innan årsskiftet. Det handlar om många miljoner extra och vore bra för oss.

Vissa kommuner fick också pengar för att motverka och minska segregation.

– Det är olika potter och de pengarna gick till större städer, så det var inget vi räknat med. Men man borde ha haft en sån pott till oss andra kommuner också.

Gillar mer pengar till polisen

Hultsfred får också drygt 4,8 miljoner kronor till välfärden.

– Det är en utökning, men vi behöver mer pengar totalt. Vi har fler anställda i skolan och inom barnomsorgen på grund av att vi tagit emot många nyanlända. Vi vill att de ska stanna och integreras här, för vi tappar invånare, men det krävs extra resurser och det kostar extra pengar. Då behöver vi få täckning fullt ut för det.

Nästan uteslutande alla pengar kommer gå till någonting kopplat till integration och nyanlända. I övrigt var Lars Rosander rätt positiv till budgeten.

– Ökade resurser till polisväsendet är jättebra. Det behövs fler poliser för att motverka gängkriminaliteten. Det satsas 300 miljoner på bredband, men det är för lite. Det skulle behövas bara i Kalmar län.

Något ytterligare du saknar än mer pengar till Hultsfreds kommun?

– Jag har inte trängt in i budgeten i detalj än.

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) ger följande kommentar till budgeten. 

– På det stora hela en budget som innehåller en del positiva satsningar, som mer pengar till pensionärerna, omsorg och polisen, men precis som kommunalrådet säger så hade vi hoppats på mera pengar till vår kommun för jobbet vi haft med att ta hand om våra nyanlända, men nu hoppas vi  på den skatteväxling som skall komma, säger Tomas Söreling. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt